StoryEditor

Predajcovia kĺbovej výživy útočia na starších ľudí cez telefón. Ponúkajú im dokonca pôžičky

19.12.2023, 14:00

Na voľnopredajné výživové doplnky míňajú ľudia desiatky eur mesačne v presvedčení, že pomôžu pri bolesti kĺbov. V predvianočnom období sú kĺbové výživové doplnky často propagované ako vhodný darček pod stromček. Niektorí si na tieto podporné produkty dokonca požičajú peniaze. Problémom však je, keď neobsahujú to, čo ich výrobcovia sľubujú.

Už roky užívam výživové doplnky, najmä tie na posilnenie kĺbov. Mesačne za ne platím okolo 80 eur. Pravidelne ich dostávam od svojich detí na Vianoce pod stromček,“ odpovedala nám 72-ročná pani Ľudmila zo Žiliny na otázku, koľko mesačne minie na výživové doplnky.

Prvýkrát si tabletky kĺbovej výživy kúpila cez telefón, keď ju telefonicky kontaktovala pracovníčka nemenovanej spoločnosti a povedala jej, že má pre ňu výhodnú ponuku so zľavou. „Pani mi ponúkla päť balení tabliet na posilnenie kĺbov s tým, že zaplatím len za tri balenia. Zdalo sa, že veciam rozumie a mňa už niekoľko rokov bolia kolenné kĺby, tak som si ich kúpila,“ povedala Ľudmila.

Na svoje prvé doplnky si dokonca vybavila pôžičku. Za päť balení za cenu troch, ktoré jej ponúkla žena cez telefón, zaplatila takmer 250 eur. „Pravda je, že za požičanie peňazí som vtedy nič neplatila. Neskôr mi však moje deti ukázali rovnaký výrobok s rovnakými účinnými látkami, v rovnakom množstve a od toho istého výrobcu za tretinovú cenu,“ dodala pani Ľudmila, ktorá sa rozhodla nákup zrušiť.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

 

 

Nie každá kĺbová výživa je dobrá kĺbová výživa

Žiaľ, v takejto situácii nemôže zákazník počítať s tým, že mu predajca zakúpený výživový doplnok preplatí. A to ani v prípade, že vráti neporušené a nepoškodené balenie voľnopredajného výrobku. „Ak ide o registrovaný liek, zákon neumožňuje jeho vrátenie. Ľudia ho môžu nanajvýš bezplatne doniesť do lekárne na likvidáciu,“ upozorňuje Jana Počarovská, finančná expertka spoločnosti Simplea.

Predajca odmietol pani Ľudmile vrátiť peniaze za rozbalené výrobky. Tá si ich teda nechala a užívala ich. Na otázku, či pociťuje nejaké zlepšenie zdravotného stavu povedala, že bolesti kĺbov sú v jej veku prirodzené a neočakáva, že sa ich úplne zbaví.

„Kĺbovú výživu užívam skôr ako doplnok na posilnenie kostí. Kĺby ma niekedy bolia viac, niekedy menej a myslím, že to tak aj zostane. Pokiaľ ide o peniaze, moje deti mi vždy zabezpečia iné doplnky,“ uzavrela svoje hodnotenie kĺbovej výživy, ktorú používa.

Telefonický predaj nie je veľmi seriózny

Podľa Jany Počarovskej sa predajcovia výživových doplnkov po telefóne zameriavajú zväčša na seniorov a ich aktivita sa zvyšuje pred Vianocami. Stavajú sa do pozície lekárnikov, hoci nimi nie sú a ponúkané produkty sa snažia predať aj sľubovaním zázračných účinkov za vysoké predajné ceny. „Na nákup takýchto výrobkov neváhajú ponúkať sprostredkovanie pôžičiek,“ upozornila J.Počarovská.

image
Shutterstock

Cena takýchto výrobkov a spôsob ich predaja nie je jediným problémom. Ani účinky takýchto doplnkov nie sú vždy stopercentné, ako ukázali nedávne kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Českej republike (SZPI). „Aj keď sa zdá, že ľudia výživovým doplnkom vrátane kĺbovej výživy dôverujú a neváhajú za ne minúť nezanedbateľnú časť svojho mesačného príjmu alebo si na ne dokonca požičať peniaze, doplnky stravy nie vždy spĺňajú to, čo ich výrobcovia uvádzajú na obaloch,“ uviedla SZPI.

Uvedené kontroly SZPI boli zamerané na výživové doplnky určené na kĺbovú výživu. Ani ďalšie zistenia nevzbudzujú veľkú dôveru. „V rámci kontroly inšpektori odobrali 12 vzoriek výživových doplnkov na laboratórne posúdenie. Celkovo šesť vzoriek nevyhovelo požiadavkám legislatívy,“  uviedol o výsledkoch kontrol kĺbovej výživy Pavel Kopřiva, hovorca SZPI. V prípade šiestich nevyhovujúcich prípravkov kĺbovej výživy laboratórna analýza preukázala nižšie množstvo látok ako bolo uvedené na obale. Išlo o chondroitín sulfát, glukozamín sulfát, kolagén, MSM (metylsulfonylmetán) a vitamíny. Podľa SZPI patria výrobky kĺbovej výživy medzi najvyhľadávanejšie výživové doplnky. Výrobcovia sa preto viac zameriavajú na ich predaj a na spotrebiteľov mieria nespočetnými reklamami, najmä v predvianočnom období. Do svojich reklám neváhajú obsadzovať známe tváre. Aj to bol dôvod, prečo sa inšpektori SZPI zamerali práve na tento sortiment výživových doplnkov.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 18:12