StoryEditor

Simplea: Myslite na svoje finančné zdravie aj pred Vianocami. Až 14 % obyvateľov Slovenska sa chce kvôli vianočným darčekom zadlžiť

12.12.2023, 00:00

Vianočné sviatky majú byť časom pokoja a radosti, no pre ľudí na Slovensku sú častokrát obdobím stresu a zbytočne veľkých finančných výdavkov. Podľa prieskumu spoločnosti MindBridge Consulting pre spoločnosť Simplea sa aj tento rok až 14 % obyvateľov Slovenska chystá opäť zadlžiť a zobrať si na vianočné darčeky pôžičku. Simplea ľuďom odporúča myslieť na svoje finančné zdravie a nepodľahnúť nákupnému šialenstvu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Z reprezentatívneho prieskumu spoločnosti MindBridge Consulting vyplynulo, že zbytočnými predvianočnými pôžičkami je ohrozených až 14 % obyvateľov Slovenska a ďalších 11 % domácností si niekedy alebo väčšinou pomáha pri kúpe darčekov predchádzajúcimi úsporami a pomocou zvonku. Častejšie pritom ide o domácnosti, kde je respondent nezamestnaný alebo na rodičovskej dovolenke. Alarmujúce je, že pôžičky na darčeky sú často prijateľné práve pre ľudí, ktorí žijú v nedostatku, prípadne pochádzajú z tzv. nízkopríjmových rodín. V tejto skupine ľudí siaha po pôžičkách každý štvrtý človek.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

„Najmä pred Vianocami sa stáva, že si ľudia zbytočne požičiavajú na darčeky či dovolenky. Väčšinou si navyše berú spotrebné úvery, ktoré majú vysoké úroky a mnoho ľudí sa v parametroch pôžičiek často nevyzná,“ upozornila Jana Počarovská, finančná expertka zo spoločnosti Simplea. Jej slová potvrdzujú výsledky reprezentatívneho prieskumu na vzorke 1 000 respondentov. Len tretina opýtaných poznala dôležitý parameter pôžičky – teda ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN). Ostatné 2/3 respondentov sa nechali zlákať nižšou mesačnou splátkou, prípadne nižším úrokom. Nie vždy sú však propagované pôžičky naozaj výhodné pre spotrebiteľa. Naopak, často vedú k takému zadlženiu, ktoré musí dlžník riešiť ďalšou pôžičkou.

„Opätovne preto apelujeme na obyvateľov Slovenska: myslite na svoje finančné zdravie aj pred Vianocami. Nekupujte veci, ktoré nepotrebujete a ak si už musíte zobrať pôžičku, príďte sa poradiť s finančným expertom. Nenechajte sa v obchode nahovoriť na okamžité podpísanie spotrebného úveru. Dobrý finančný poradca vám pomôže nájsť také riešenie, aby ste si po Vianociach nemuseli brať ďalšiu pôžičku na splácanie vianočných dlhov,“ zdôraznila Jana Počarovská.

image
Simplea

Zlaté pravidlo 10-20-30-40

Základom finančného zdravia je podľa finančnej expertky zlaté pravidlo 10-20-30-40. Podľa tohto pravidla by 40 % nášho čistého príjmu malo pokrývať bežnú spotrebu domácnosti vrátane výdavkov spojených s vianočným nakupovaním. Maximálne 30 % z príjmov majú tvoriť splátky všetkých úverov, hypotéky, leasing a podobne. Až tretinu príjmov by sme si mali odkladať, pričom 20 % by malo smerovať do aktív (napr. do investičných fondov) a 10 % by sme mali mať uložené na krátkodobom sporení, aby sme ich mali ľahko dostupné pre prípad potreby.

O svoje finančné zdravie by mali podľa Jany Počarovskej dbať rovnako mladí ako starší. „Mať svoje financie pod kontrou a mať finančnú rezervu je tým najlepším darčekom, aký na Vianoce môžete dať sami sebe i svojim najbližším. Ak sa vám niečo stane, určite to oceníte viac ako nový televízor či kávovar,“ dodala finančná expertka spoločnosti Simplea Jana Počarovská.

Pri výbere najvýhodnejšej pôžičky uspela v prieskume len 1/3 respondentov

Z prieskumu Simplea vyplynulo, že ľudia nepoznajú parameter, podľa ktorého by si mali vyberať najvýhodnejšiu pôžičku – teda porovnaním celkových nákladov RPMN. Viac ako polovica (52 %) opýtaných určila ako najvýhodnejšiu ponuku B (viď tabuľka). Pravdepodobne sčítali mesačné splátky a poplatok za pôžičku. Tento súčet poskytuje najnižšiu hodnotu, ale nezahŕňa všetky mesačné poplatky. Iba tretina opýtaných vybrala z ponúkaných možností ako najvýhodnejšiu tú pôžičku, ktorá mala najnižšie uvedené RPMN. Zaujímavosťou je, že pri správnom výbere boli najúspešnejší ľudia vo veku 51 - 65 rokov.

Príklad

Predstavte si, že si na jeden rok potrebujete požičať 833 eur. Od rôznych bánk a nebankových subjektov ste dostali nasledovné tri ponuky. Vyberte tú, ktorá je pre Vás najvýhodnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 19:12