StoryEditor

Študenti, odvody v lete platiť nemusíte. Ak sa v tom vyznáte

01.08.2014, 05:00
Ak ste pred pár týždňami skončili vysokú školu, môže byť výhodné zaevidovať sa na úrade práce. Je dobré vedieť, aké máte povinnosti voči úradom.

Skončili ste vysokú školu a zatiaľ si užívate prázdniny. Ak ste ešte neabsolvovali šnúru  chodenia po úradoch, mali by ste tak čím skôr urobiť. Môžete to byť pre vás výhodné. Pozrite sa, aké sú vaše povinnosti voči úradom, ak idete ďalej študovať, pracovať, odchádzate do zahraničia či začínate podnikať. 

Ukončenie vysokej školy

Situácia: Ukončili ste štúdium na vysokej škole, nemáte prácu, čaká vás ďalšie štúdium v septembri.

Zdravotné poistenie: Za študenta vysokej školy platí poistné štát do dňa vykonania štátnej záverečnej skúšky (vrátane), teda nie do promócie. Od nasledujúceho dňa ste samoplatiteľom, ak sa nezamestnáte, nezačnete podnikať, ani sa nezaevidujete na úrade práce. Ak ukončíte vysokú školu druhého stupňa a študujete ešte na inej vysokej škole, zdravotné poistenie si musíte platiť sami. 

Pokiaľ po vysokej škole pokračujete denným doktorandským štúdiom, platiteľom poistného za vás zostáva štát aj počas prázdnin. Štát platí poistné za študenta denného alebo externého štúdia do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, najdlhšie do 26 rokov veku.

Sociálne poistenie: Ak ste ako absolvent vysokej školy nezamestnaný, nemáte voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Máte možnosť pripoistiť sa dobrovoľne. Pokiaľ sa zaevidujete na úrade práce, máte za toto obdobie evidencie možnosť neskôr si dodatočne doplatiť poistné na dôchodkové poistenie. 

Prerušenie vysokoškolského štúdia 

Situácia: Na jeden rok chcete prerušiť zo súkromných dôvodov štúdium.

Zdravotné poistenie: Zdravotnej poisťovni ste  povinný oznámiť nielen ukončenie, ale aj prerušenie štúdia, a to do 8 dní. Štát totiž platí poistenie iba za nezaopatrené dieťa. Kto prerušil štúdium, prestal byť študentom a štát za neho poistné ďalej platiť nebude. Rovnaká situácia nastáva aj vtedy, keď sa štúdium vám predĺži napríklad pre niekoľko neurobených skúšok. 

Sociálne poistenie: Ak prerušíte štúdium, nemáte voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, ale nemôžete si uplatniť ani žiadne nároky. Môžete sa dobrovoľne pripoistiť.

Evidencia na úrade práce

Situácia: Ukončili ste vysokú školu, hľadáte si prvé zamestnanie, zaevidujete sa na úrade práce. 

Zdravotné poistenie:  Keďže ste sa zaevidovali na úrade práce, štát za vás platí zdravotné poistenie. Ak ste sa nestihli zaevidovať do 7 dní od skončenia štúdia, musíte si sami platiť zdravotné poistenie. Pokiaľ na to zabudnete, vznikne vám nedoplatok na zdravotnom poistení. 

Úrad práce: Bolo výhodné zaevidovať sa na úrade práce bezprostredne dňom po ukončení vysokej školy, a to do 7 dní. Ak ste to premeškali, musíte si sami doplatiť zdravotné poistenie. Na evidenciu stačí občiansky preukaz a ďalšie doklady, ako napríklad doklad o vzdelaní. Popri evidencii na úrade práce si môžete  privyrábať na dohodu.

Sociálne poistenie: Ako evidovaní nezamestnaní nemáte žiadne povinosti voči Sociálnej poisťovni.  Môžete sa dobrovoľne pripoistiť.

Práca hneď po skončení školy 

Situácia: Zamestnali ste sa vo svojom prvom zamestnaní.

Zdravotné poistenie:  Ak ste sa hneď po škole zamestnali, vznik pracovného pomeru zdravotnej poisťovni oznámil váš zamestnávateľ. Ten za vás platí aj poistné.   

Sociálne poistenie:  Všetky povinnosti plní váš zamestnávateľ, voči Sociálnej poisťovni nemáte žiadne povinnosti, ani oznamovacie.

Začali ste podnikať

Situácia: Skončili ste vysokú školu a založili ste si živnosť.

Zdravotné poistenie:  Keď začnete podnikať, začiatok podnikania oznámi zdravotnej poisťovni živnostenský úrad. Preddavky na poistné si musíte platiť sám. Budete musieť platiť minimálne zdravotné odvody. Aj v prípade, že sa rozhodnete podnikať cez obchodnú spoločnosť a nebudete v nej zamestnaný, ani nebudete poberať odmenu za výkon funkcie, iba si vyplácať podiely na zisku, tak musíte byť prihlásení v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ poistného.

Sociálne poistenie:  Ak  začnete podnikať (nadobudnete postavenie SZČO), nevznikajú vám žiadne oznamovacie či prihlasovacie povinnosti voči nám. Povinnosť platiť poistné vám vznikne až k 1. júlu nasledujúceho kalendárneho roka po roku, keď ste začali podnikať, ak za prvý rok podnikania bude váš príjem vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

Odchod do zahraničia 

Situácia: Chcete v cudzine pracovať alebo študovať

Zdravotné poistenie:  Ak sa zamestnáte a poistíte v zahraničí alebo v prípade, ak idete na dlhodobý pobyt (na viac ako 6 za sebou nasledujúcich mesiacov) do zahraničia a budete tam poistení – musíte nahlásiť do zdravotnej poisťovne zánik verejného zdravotného poistenia. Najskôr si tam však overte, či budete v cudzine aj zdravotne poistení. V princípe by ste mali byť poistení tam, kde vykonávate prácu. Vtedy musíte vrátiť Európsky preukaz zdravotného poistenia. Keď v zahraničí nebude verejne zdravotne poistení, ale budete tam pracovať, poistné si bude musieť platiť na Slovensku. 

Sociálne poistenie: Ak odídete do zahraničia, tiež nemáte voči nej žiadne povinnosti, ak nie ste na Slovensku poistencom. 
 

01 - Modified: 2006-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cena ropy výrazne klesá
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-02-14 23:01:15 - Feat.: - Title: Dôjde k preškrtaniu stoviek stredných škôl? Biznis hovorí o štyroch cestách, Drucker avizuje zmeny 03 - Modified: 2024-01-29 11:09:46 - Feat.: - Title: Šéf poľskej bezpečnosti žiada urýchlené zrušenie protikorupčného úradu. Je spájaný so škandálmi 04 - Modified: 2023-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Expertka na nábory Woltu pre HN: S každým vzdelaným človekom, ktorého Slovensko stratí, strácame my všetci 05 - Modified: 2023-09-16 10:08:22 - Feat.: - Title: Absolventi by nemali zaháľať. Už pri prvom zamestnaní si treba vhodne nastaviť financie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 01:50