StoryEditor

Neplatí vám partner zo zahraničia? Brusel má recept

08.04.2014, 13:40
Do boja proti dlhom medzi firmami, či bežnými spotrebiteľmi vytiahol Brusel novú zbraň. Európsky platobný príkaz, ktorý zablokuje dlžníkovi účet.

Keď slovenská stavebná firma realizovala niekoľko zákaziek v Poľsku, netušila, ako zle dopadne. Jej poľský partner najprv meškal s platbami, potom ich prestal platiť úplne.  Ako sa môže slovenská firma domôcť takýchto pohľadávok v susednom štáte? Odpoveď nie je jednoduchá. Podvodníci totiž môžu presúvať peniaze z jednej krajiny EÚ do druhej alebo ukrývať peniaze na viacerých účtoch v rôznych štátoch naraz. Podobne môže dopadnúť aj bežný spotrebiteľ, keď mu napríklad tovar zakúpený cez e-shop, nikdy nedoručia. Alebo ak niektorý z rodičov, ktorý sa zdržiava v zahraničí, neplatí alimenty na dieťa.

Podmienky na to, aby tá - ktorá európska banka „uvoľnila“ peniaze z účtu svojho klienta, ktorý sa správa takto nezodpovedne, sú však dnes v každom európskom štáte odlišné. Vnútroštátne predpisy to upravujú všade trocha inak. Celková situácia v 27 krajinách je po tejto stránke právne veľmi komplikovaná, časovo náročná a nákladná.

Obavy z komplikovaných súdnych sporov

Ešte komplikovanejšie je to v biznise.  Na neplatiacich obchodných partnerov doplácajú najmä malé podniky. Až do milióna siaha počet firiem, ktoré evidujú akékoľvek problémy súvisiace s cezhraničnými pohľadávkami. Ročne sa tak zbytočne odpíšu pohľadávky až 600 miliónov eur. Dôvod? Menšie podniky sa obávajú drahých a komplikovaných súdnych sporov v zahraničí.

Európska komisia preto prišla s myšlienkou zaviesť celoeurópsky príkaz na zablokovanie účtu. Má nielen umožniť stopnutie transakcií z inkriminovaného účtu, ale aj zjednodušiť vymáhanie cezhraničných pohľadávok. A to tak pre občanov, ako aj pre podniky. Zároveň to odstráni slabinu jednotného trhu únie a podniky dostanú jednoduché riešenie – príkaz na zablokovanie účtu účinný v celej Európe. Aby peniaze zostali tam, kde sú, kým súd nerozhodne o uhradení príslušných pohľadávok.

Sedem rokov rokovaní

Európsky platobný rozkaz prechádzal schvaľovacím procesom v Bruseli a potom v jednotlivých krajinách sedem rokov. V súčasnosti sa môže uplatňovať na území celej únie (okrem Dánska). Čo to znamená? Poškodený občan alebo podnik môže jeho prostredníctvom vymáhať nepopreté občianske a obchodné pohľadávky tak, že uplatní jednotný postup. Využije na to jednotné tlačivá, ktoré sú k dispozícii výhradne na európskom portáli európskej elektronickej justície: https://e-justice.europa.eu/content_european_payment_order_forms-156-sk.do.

Podľa informácie Zastúpenia Európskej Komisie v SR, v prípade, ak sa využije jednotný európsky príkaz, nevyžaduje sa už v rámci konania žiadne ústne pojednávanie na súde. Stačí, aby poškodený, čiže navrhovateľ, doručil návrh na súd a konanie sa potom odvíja samostatne. Nie sú potrebné žiadne ďalšie formality, ani kroky zo strany poškodeného.

Stop presunom peňazí

Európsky príkaz na zablokovanie účtov ľuďom umožňuje, aby sa na bankovom účte dlžníka zablokovala suma zodpovedajúca dlhu. Takýto príkaz je kľúčový pri vymáhaní dlhu. Zabráni totiž dlžníkom, aby presunuli alebo použili peniaze presne v čase,, kým prebehne súd a príde súdne rozhodnutie vo veci. Šance na úspech pri vymáhaní cezhraničných dlhov sú dnes oveľa vyššie, ako v minulosti.

Európsky príkaz na zablokovanie účtov sa dnes realizuje vo všetkých štátoch EÚ za rovnakých podmienok. Pre jeho uvedenie do praxe sa nemuseli urobiť vo vnútroštátnych systémoch blokovania finančných prostriedkov žiadne zmeny.

01 - Modified: 2006-03-30 12:38:01 - Feat.: 0 - Title: Ak Chirac stiahne pracovný zákon, de Villepin odstúpi
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-27 06:56:32 - Feat.: - Title: Máme ich viac ako Česi, ich výsledky sú katastrofou. V práci exekútorov by mali nastať zmeny, tvrdia experti 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 06:38