StoryEditor

Poistiť sa môžete aj proti strate práce

11.02.2014, 09:00
Autor:
vanvan
Bojíte sa, že prídete o zamestnanie? Dobrá poistka vás síce pred vyhodením neochráni, no môže vám pomôcť, kým si nájdete prácu novú.

Odborníci radia odkladať si aspoň 10 percent z príjmu. Je niekoľko spôsobov, ako sa zabezpečiť pred neočakávanými situáciami mimo štátneho systému, napríklad stavebné sporenie, druhý a tretí dôchodkový pilier i komerčné poistenie. Ktoré poistenie vám za určitých okolností pomôže vyhnúť sa existenčným problémom, radí Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne.

Životné poistenie

Podľa prieskumu spoločnosti GfK si 27 percent Slovákov nesporí žiadne peniaze, a ak, tak prevažná väčšina do sumy 50 eur. Ak máte rodinu, určite by ste mali myslieť na budúcnosť a zaobstarať si životné poistenie. Platí - čím mladší poistenie uzavriete, tým bude poistka výhodnejšia. Význam životného poistenia je najmä v tom, že v prípade nečakanej udalosti môže poistné plnenie pokryť aspoň po finančnej stránke ťažkú ranu osudu. Výšku poistnej sumy si zvolí klient sám, pohybovať sa môže od tisíc do 350 000 eur.

Poistenie pre prípad straty zamestnania

Ak máte životnú poistku a stratíte zamestnanie, príde vám vhod práve pripoistenie pre prípad straty zamestnania. Pravidelné splátky bude za vás uhrádzať poisťovňa počas vašej nezamestnanosti, maximálne však po dobu 12 mesiacov.

Mesačná výplata v prípade PN následkom úrazu

Pripoistenie supluje mesačnú výplatu, ak ste na PN následkom úrazu. Vtedy vám bude vyplatená dohodnutá suma vo forme mesačnej výplaty, resp. jej alikvotná čiastka v závislosti od počtu dní.

Denné odškodné v prípade PN následkom choroby alebo úrazu

Rozdiel oproti predchádzajúcemu tkvie v tom, že denné odškodné vám poisťovňa vyplatí aj v prípade bežnej chrípky, nielen v dôsledku úrazu, ale aj choroby. Dennú dávku si nastavujete sami, môže byť od 1 až po 50 eur.

Invalidita úrazom

Ak máte manuálne zamestnanie, pri ktorom hrozí úraz a stanete sa invalidným, vykonávanie práce už môže spôsobiť problém. Príjem si však zabezpečiť musíte.

Pripoistenie kritických chorôb

Za kritické ochorenia sa považuje srdcový infarkt, mŕtvica, zhubný novotvar, chronické zlyhanie obličiek, úplné ochrnutie a trvalé ochrnutie dvoch a viac končatín, slepota, HIV alebo AIDS, nevyhnutná transplantácia životne dôležitých orgánov, operácia na aorte a by-pass koronárnych tepien a pod.

Poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi

Tu sa najčastejšie stretávame so škodami na motorových vozidlách a potom nasleduje poškodenie tovaru – buď pri preprave alebo manipulácii v skladoch. Preto toto poistenie odporúčame predovšetkým profesionálnym vodičom a tým, čo denne robia s tovarom od potravín po elektroniku, či stavebný materiál. Bez tohto poistenia by v prípade vzniknutej škody musel zamestnanec hradiť škodu sám až do výšky 4-násobku priemerného mesačného zárobku.

01 - Modified: 2006-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo obrany rozdelí dotácie
01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 04 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 05 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 11:55