StoryEditor

5 najčastejších trapasov, ktoré sa môžu stať v práci

06.11.2013, 07:01
Cestou na pracovné stretnutie si roztrhnete sukňu, alebo familiárny mail pošlete namiesto kamarátovi šéfovi. Aj také situácie sa stávajú.

Cestou na pracovné stretnutie si roztrhnete sukňu, skomolíte klientovo meno alebo familiárny mail pošlete namiesto kamarátovi šéfovi... Situácie, aké sa môžu v zamestnaní občas pritrafiť každému.

Trapasy v práci sú bežnou súčasťou komunikácie a takmer sa im nedá vyhnúť. Upozorňuje psychológ Tomáš Vašák. Podľa jeho rady treba v takej chvíli predovšetkým ovládnuť emócie a uvedomiť si, že se to môže stať komukoľvek.

1. Nedostatky na imidži
Rozopnutý zips na nohaviciach či roztrhnutý rozparok na sukni, a to práve vtedy, keď máte tímu predstaviť nový projekt. Alebo dekolt poliaty čajom vo chvíli, keď mierite na dôležitú pracovnú schôzku. To sú nepríjemné chvíľky. Dajú sa však zvládnuť. „Napríklad, ak vás niekto upozorní na rozopnuté nohavice, usmejte sa, poďakujte a chybu napravte. Trapas je z toho až vtedy, keď reagujete emocionálne,“ vysvetľuje Tomáš Vašák a dáva príklad takýchto zlých reakcií: „To je strašne trápne. Ešte sa mi to nestalo. Som úplne nemožný. Veľmi sa ospravedlňujem.“ A z drobnosti je celkom zbytočne veľký problém. 

2. Mail na zlej adrese
Poslali ste mail alebo SMS niekomu inému, než ste chceli. Nastane trapas. Osobitne vtedy, ak správa obsahovala delikátne informácie alebo kritiku niekoho, koho príjemca pozná. Alebo ešte horšie, v správe ohovárate práve človeka, ktorý správu omylom dostal. Tu platí rada: kým akýkoľvek odzkaz odošlete, radšej poriadne skontrolujte príjemcu. A keď už sa to stane, je dôležité sa ospravedlniť a vzťah čo najrýchlejšie urovnať.

3. Kolár namiesto Kováč
Na meno sú ľudia fixovaní. Ak sa zmýlite, môžete v druhom človeku vyvolať pocit, že je váš záujem povrchný. V takom prípade je ospravedlnenie vždy na mieste, situáciu nemožno prejsť mlčaním.
Trapas sa napríklad zažije s dámou, ktorá sa vydala a ponechala si neprechýlené manželovo priezvisko. Po predošlej mailovej komunikácii tak môžete očakávať, že na osobné stretnutie príde muž, no zjaví sa žena. Alebo kvôli tomu, že v elektronickej komunikácii mnohí nepoužívajú mäkčene, oslovujete niekoho so zle vysloveným menom. Zaujímavým javom je aj „privolaný trapas“ spôsobený intenzívnou snahou sa práve niečomu takému vyhnúť. Napríklad si chystáte prezentáciu a urobíte chybu v nejakom zložitom názve. A potom na to intenzívne myslíte a hovoríte si: len to nedopliesť, keď to budem hovoriť publikom!Hádajte, ako to asi dopadne? Stane sa, že si v tej chvíli mozog nedokáže spomenúť na príslušný výraz. Mozog sa vlastne fixuje na chybu, vysvetľuje to psychológ.

4. Veci ako keby naschvál neposlúchajú
Niekedy prestane fungovať auto, práve keď nestíhate dôležitú poradu. Inokedy sa vzprieči zámka vo chvíli, keď na vás čakajú kolegovia a klienti. Aj pri vyprosťovacej akcii, napríklad, ak sa zaseknú dvere na dámskej toalete, treba zachovať chladnú hlavu. Niekedy sa práve vďaka podobnej akcii prelomia ľady a nastolí sa uvolnenejšia atmosféra. 

5. Každý hovorí iným jazykom
Dnes nie sú multikultúrne pracovné tímy nič výnimočné. Niekedy sa môžete dopustiť faux pas, ak nie ste dostatočne informovaní o kultúre a životnom štýle kolegov či klientov z cudzej krajiny. Určite je dobré vyvarovať sa pokusov o vtip, ktoré by nejakým spôsobom narážali na rôzne etnické skupiny či národy.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-08-25 05:56:08 - Feat.: 0 - Title: Voda sa tlačí cez hranice
01 - Modified: 2024-05-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Čím dlhšie strávime v rade, tým väčšia pravdepodobnosť, že zmlátime partnera. Prečo neznášame čakanie 02 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 03 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Či už je to partner, kolegyňa alebo blízka rodina: Takto zistíte, že s vami niekto manipuluje
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 05:53