StoryEditor

Najnižšie platy od januára stúpnu o tri percentá

18.10.2010, 00:00
Autor:
magmag

Minimálna mzda sa od januára zvýši z pôvodných 307,70 eura na 317 eur, teda o tri percentá. Nadviazaná je na výpočet mesačného a ročného daňového bonusu, zamestnaneckej prémie a minimálneho vymeriavacieho základu na platenie odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Naopak na odmeny zamestnancom z dohôd o prácach, ktoré sa vykonávajú mimo pracovného pomeru, to vplyv mať nebude. Rovnako to neovplyvní ani stanovenie odmeny za prácu spoločníka alebo konateľa v "eseročke" a iných daňovníkov s príjmami zo závislej činnosti

Daňový bonus
V priebehu roka má zamestnanec nárok na mesačný daňový bonus len vtedy, ak jeho hrubé zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti v príslušnom mesiaci dosahujú aspoň polovicu mesačnej minimálnej mzdy. V rámci ročného daňového bonusu má naň nárok len vtedy, ak dosiahne za príslušný rok zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy.

Po skončení kalendárneho roka si zamestnanci môžu uplatniť aj zamestnaneckú prémiu. Jednou z podmienok je nutnosť dosiahnuť v priebehu roka posudzované zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy.
Ako sa zamestnanecká prémia vypočíta? Suma sa odvíja od príjmov zamestnanca. Odlišne sa ráta pri príjmoch vo výške od šesťnásobku minimálnej mzdy až do jej dvanásťnásobku, a odlišne pri príjmoch, ktoré sú vyššie, ako je jej dvanásťnásobok.

Odlišné výpočty
Najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne si z minimálnej mzdy vypočítajú len zamestnanci. Minimálne odvody živnostníkov sa riadia inou veličinou. Je ňou 44,2 percenta jednej dvanástiny zo všeobecného vymeriavacieho základu.
Podobne ako pri odvodoch do sociálky je aj minimálny vymeriavací základ pri odvodoch do zdravotnej poisťovne nadviazaný na minimálnu mzdu. Týka sa to však len tých zamestnávateľov, ktorí odvádzajú preddavky za zamestnancov. Podnikatelia, živnostníci a SZČO platia preddavky na základe ročného zúčtovania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 15:30