StoryEditor

Vlastníctvo si treba overiť

04.12.2007, 23:00

Pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti je základom dobrá zmluva. Môžete si ju spísať aj sami, ale nie je to najlepšia cesta. Ak byt predávate prostredníctvom realitnej kancelárie, zmluvu vám môže vypracovať ona. Predávajúci a kupujúci podpísanú zmluvu predložia na kataster, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Správa katastra potom povolí vklad vlastníckeho práva do katastra. Takto získa kupujúci vlastnícke právo k nehnuteľnosti.
Je dobré si overiť, kto vám nehnuteľnosť predáva a či ju naozaj vlastní. Práve tu by sa mala posilniť zodpovednosť notárov a advokátov, ktorí budú ručiť svojím majetkom za správne overenie identifikačných údajov v občianskom preukaze predávajúceho s tými na liste vlastníctva. Advokát alebo notár vám tiež môže zistiť, či na nehnuteľnosti neviaznu rôzne ťarchy. Môže byť napríklad založená pri hypotekárnom úvere alebo môže byť na ňu v katastri vedené vecné bremeno.
Ako môžete získať nehnuteľnosť
Podľa Občianskeho zákonníka môžete nehnuteľnosť získať:
-- kúpnou, darovacou alebo inou zmluvou
-- dedením
-- rozhodnutím orgánu štátnej správy
Za čo platíte u notára
Notár radí a pomáha fyzickým a právnickým osobám spravovať ich majetok, spisuje a vydáva rôzne listiny -- napríklad notárske zápisnice o kúpnych, darovacích či zámenných zmluvách, závety a exekučné listiny.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 19:34