StoryEditor

Dodržujte nové pravidlá na cestách

27.05.2021, 07:35
Za predchádzajúcich päť rokov boli ako najrizikovejší vyhodnotení šoféri vo veku 17 až 24 rokov s praxou maximálne do dvoch rokov s vodičským oprávnením na skupinu B. Na základe štatistík je zrejmé, že každá piata dopravná nehoda, pri ktorej je niekto usmrtený, alebo dopravná nehoda, pri ktorej bol vodič pod vplyvom alkoholu, je spôsobená práve vodičom s vodičskou praxou do dvoch rokov, takzvaným mladým vodičom. Pri takejto štatistike je potrebná zmena niektorých pravidiel.

Mladí vodiči sú v skúšobnej lehote

Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti premávky na všetkých cestách sa v novele zákona o cestnej premávke, ktorá nadobudla účinnosť 1. decembra 2019, pristúpilo k tomu, že vodičské oprávnenie u vodičov na skupinu motorových vozidiel B s praxou do dvoch rokov od udelenia vodičského oprávnenia bude podmienené takzvanou skúšobnou dobou. U mladého vodiča, ktorý v skúšobnej dobe dvakrát poruší pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo prekročí rýchlosť jazdy vozidiel ustanovenú zákonom o cestnej premávke, prípadne vyplývajúcu z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia, rozhodne orgán Policajného zboru o povinnosti podrobiť sa nielen rehabilitačnému programu pre vodičov a doškoľovaciemu kurzu, ale aj preskúšaniu odbornej spôsobilosti na vedenie vozidla na dopravnom inšpektoráte. Všetky náklady, ktoré vyplývajú z uvedených povinností, si hradí osoba, ktorá je povinná sa im podrobiť. Nezodpovedná jazda sa tak značne predraží.

Neplynutie skúšobnej lehoty

Podľa ustanovenia zákona o cestnej premávke skúšobná lehota neplynie počas: výkonu trestu zákazu činnosti spočívajúceho v zákaze vedenia motorových vozidiel, sankcie zákazu činnosti spočívajúcej v zákaze vedenia motorových vozidiel, zadržania vodičského preukazu, odobratia vodičského oprávnenia, počas výkonu väzby alebo nepodmienečného trestu odňatia slobody.

Podrobný postup

Novinkou je rehabilitačný program pre mladých vodičov, ktorý je definovaný ako odborná činnosť a reedukačná aktivita zameraná na pozitívne ovplyvnenie postojov a upevnenie zodpovedného správania ako účastníka cestnej premávky. Rehabilitačný program vykonáva posudzujúci psychológ, pričom zmeniť posudzujúceho psychológa je možné iba z dôvodu, ak čerpá materskú alebo rodičovskú dovolenku, je dlhodobo práceneschopný alebo pozastavil či ukončil svoju odbornú prax. Cieľom rehabili...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-23 18:00:00 - Feat.: - Title: Nedávajú pozor a nevšímajú si dopravné značky: Toto sú najhoršie vodičky zverokruhu 02 - Modified: 2024-01-16 09:13:25 - Feat.: - Title: Na D1 zo Senca do Bratislavy sú pre nehody obmedzenia, tvoria sa kolóny 03 - Modified: 2023-09-28 09:46:08 - Feat.: - Title: Od nedele čaká motoristov veľká zmena. Za porušenie im hrozí pokuta aj viac ako sto eur 04 - Modified: 2023-07-08 07:18:19 - Feat.: - Title: Vznik semaforov sprevádzali zmätky. Aká je ich história a kde vznikla kombinácia farieb? 05 - Modified: 2023-03-01 09:42:04 - Feat.: - Title: Rezort vnútra pripravuje bodový systém a prehodnocuje posudzovanie prekročenia rýchlosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 07:41