StoryEditor

Pripravuje sa zmena 2 % dane

29.03.2006, 00:00

Koľko organizácií v tomto roku v porovnaní s minulým rokom je zapísaných v zozname uchádzačov o 2-percentnú daň?
-- Tento rok je v zozname prijímateľov zapísaných 7 117 organizácií, v minulom roku to bolo 5 746 a rok pred tým 3 829.
Máte štatistiku, akou sumou prispeli neziskovým organizáciám právnické osoby a akou fyzické osoby?
-- Nemáme definitívne údaje z Daňového riaditeľstva SR, predbežné sumy boli -- 579 393111 Sk poukázali právnické osoby a 298 999 285 Sk fyzické osoby. Celkovo poukázaná suma však bola vyššia, definitívne čísla budeme mať neskôr.
Dozvie sa daňovník, ktorý poskytol 2 % dane to, na čo organizácia tieto peniaze použila?
-- Tých možností má daňovník viacero. Môže sa priamo spýtať prijímateľa, na čo ich použil. Môže si pozrieť jeho výročnú správu, alebo správy na internete. Ak dostal viac ako 100-tisíc Sk, musel prijímateľ dane zverejniť v Obchodnom vestníku, na čo financie použil. Ak dostal viac ako milión korún, mal dokonca povinný audit.
Aké sankcie hrozia tomu prijímateľovi dane, ktorý ich nepoužije v súlade so zákonom o dani z príjmov?
-- Ak prijímateľ nepoužije poskytnutý podiel zaplatenej dane na činnosti najneskôr do konca roka nasledujúceho po roku, v ktorom mu bol podiel zaplatenej dane poukázaný, alebo ich použije v rozpore s účelom, na ktorý sa bol u notára registrovať, porušuje rozpočtovú disciplínu podľa osobitného predpisu, pričom je povinný podiel zaplatenej dane vrátiť do štátneho rozpočtu do 90 dní odo dňa vzniku skutočnosti, s ktorou je spojená povinnosť vrátiť poskytnutý podiel zaplatenej dane.
Ak prijímateľ nezašle presnú špecifikáciu použitia podielu zaplatenej dane na zverejnenie do Obchodného vestníka, Notárska komora SR nezaradí prijímateľa do zoznamu prijímateľov na obdobie troch rokov. Koľko bolo takýchto organizácií v minulom roku?
-- Do zoznamu prijímateľov nebolo zaradených šestnásť organizácií, ktoré nezverejnili špecifikáciu použitia prijatého podielu zaplatenej dane z príjmov do 31. 1. 2005, respektíve ju zverejnili po zákonom stanovenom termíne.
Pripravuje sa nejaká zmena v poukazovaní 2 % dane?
-- Ešte v januári sa uskutočnilo na ministerstve financií stretnutie zástupcov viacerých rezortov k úprave mechanizmu 2 % z dane, ktoré iniciovalo naše centrum. Na základe našich návrhov sa vytvorila pracovná skupina , ktorá pripraví návrh novely zákona o dani z príjmov. Navrhujeme zmeny vo zverejňovaní v Obchodnom vestníku, vo zverejňovaní informácií o poukázaných prostriedkoch právnických osôb s účasťou štátu, spresnenie zákonných ustanovení použitia 2 % jej prijímateľmi, upravenie sankcií za nesplnenie zákonných povinností.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
11. máj 2024 12:50