StoryEditor

Verejné obstarávanie

07.12.2005, 23:00

Bez uchádzačov zo zahraničia
Z verejnej súťaže na obstarávanie konkrétnej služby na Slovensku boli vylúčení všetci zahraniční uchádzači. Obstarávateľ totiž požadoval ako podmienku účasti minimálne trojročnú prax v danej oblasti na Slovensku. Títo uchádzači vykonávajú predmetnú činnosť v zahraničí, na Slovensku zatiaľ nie. Neporušil obstarávateľ zákon uvedením takejto požiadavky?
-- Verejné obstarávanie na Slovensku upravuje zákon č. 523/2003 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov. Tento zákon je kompatibilný s predpismi Európskej únie. V ustanovení paragrafu 1 ods. 2 sa zdôrazňuje princíp rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov a záujemcov. To znamená, že bez ohľadu na krajinu pôvodu sú všetci uchádzači pre obstarávateľa rovnocenní. Ak teda obstarávateľ vylúčil uchádzačov len preto, že sú zo zahraničia, porušil tým zákon o verejnom obstarávaní. "Rovnaké zaobchádzanie" však znamená aj to, že zahraniční uchádzači musia spĺňať tie isté podmienky účasti vo verejnom obstarávaní ako domáci. Musia predložiť všetky dokumenty, ktoré predpisuje v § 29 slovenský zákon o verejnom obstarávaní. Len v prípade, že v ich krajine niektorý zo spomínaných potvrdení a dokumentov nevydávajú, môžu ho nahradiť čestným vyhlásením v zmysle požiadavky.
Okrem tzv. morálnych predpokladov účasti zákon určuje aj ďalšie podmienky účasti uchádzačov alebo záujemcov vo verejnom obstarávaní. V § 30 sú uvedené len príklady, a to znamená, že tieto môžu byť použité nielen v rôznom rozsahu, ale môžu sa použiť aj iné vhodné podmienky. Podstatné je, aby boli stanovené v závislosti od zložitosti a náročnosti predmetu obstarávania a aby bol zabezpečený princíp nediskriminácie. Ide o splnenie podmienok súvisiacich s hodnotením ekonomického a finančného postavenia a technickej spôsobilosti uchádzačov alebo záujemcov, ktoré vytvárajú predpoklad, že plnenie zmluvy bude vykonávané len takým zmluvným partnerom, ktorý zabezpečí bezproblémové plnenie zmluvného záväzku. Určenie, aké podmienky musí uchádzač alebo záujemca splniť, je v tomto prípade v kompetencii obstarávateľa.
Ustanovením § 31 sa ukladá obstarávateľovi povinnosť vylúčiť z verejného obstarávania uchádzača alebo záujemcu, ak nesplnil podmienky účasti podľa § 29, alebo zistil, že predložené doklady sú neplatné. Obstarávateľ musí takisto vylúčiť uchádzača alebo záujemcu, ak ten nepredložil obstarávateľom požadované doklady podľa § 30 alebo poskytol nepravdivé alebo skreslené informácie.
Podmienka trojročnej praxe na Slovensku môže byť opodstatnená len v prípade, ak predmetná služba má slovenské špecifiká. Ale v prípade, ak ide o službu, ktorá nemá žiadne slovenské špecifiká, riadi sa medzinárodnými normami a na Slovensku platí pre ňu legislatíva plne harmonizovaná s predpismi EÚ, podmienka praxe na Slovensku je diskriminačná.
Helena Fialová, ÚVO
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 21:03