StoryEditor

Zmeny v daňovej legislatíve (od 1. januára)

07.02.2006, 23:00

Novela zákona o dani z príjmov (534/2005 Z. z.)
Výdavky na stravovanie
Aj živnostníci si môžu od januára uplatniť výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku, najviac však vo výške, ktorá platí pre zamestnancov. Živnostníci si teda môžu z daňového základu odrátať najviac 55 % zo sumy 89 Sk. Za každý deň môžu znížiť daňový základ až o 49 Sk. Ročne takto ušetria na daniach 2 297 Sk. Toto platí vtedy, ak podnikateľovi alebo živnostníkovi súčasne nevzniká nárok na príspevok na stravovanie v súvislosti s výkonom závislej činnosti, alebo si daňovník neuplatňuje výdavky podľa zákona o cestovných náhradách. Netýka sa to toho daňovníka, ktorý si uplatňuje paušálnu daň.
Paušálne výdavky
Samostatne zárobkovo činná osoba, živnostník, si môže uplatniť paušálne výdavky vo výške až 40 percent z úhrnov príjmov z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu, okrem príjmov z remeselných živností. Tu naďalej platia paušálne výdavky vo výške 60 percent.
Nové nezdaniteľné sumy
Za rok 2005 si budú môcť fyzické osoby znížiť základ dane z príjmov okrem základnej nezdaniteľnej sumy na daňovníka (87 936 Sk), sumy na vyživovanú manželku alebo manžela, aj o novú nezdaniteľnú sumu základu dane, ak si daňovník platí na doplnkové dôchodkové sporenie (poistenie), účelové sporenie a poistné na životné poistenie. Najviac si môže odpísať ročne (spolu za všetky tri formy) do 12 000 Sk.
Ďalšie zmeny
* Použitie rekreačného, zdravotného, vzdelávacieho alebo športového zariadenia, ktoré poskytuje zamestnávateľ svojim zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, je pre zamestnancov oslobodené od dane.
* Vrátené sumy povinného poistného, ktoré boli v predchádzajúcom roku zaplatené nesprávne, sa považujú za ostatný príjem a musia byť zahrnuté do základu dane v roku 2006. Osoby, ktorým bude takéto poistné vrátené, budú povinné podať v roku 2006 daňové priznanie k dani z príjmov.
* Poistenec si viac nemôže znížiť sadzbu poistného na starobné poistenie o 0,5 percenta za každé nezaopatrené dieťa.
* Nastala zmena v platení preddavkov na daň z príjmov u tých fyzických osôb, ktoré zamestnáva na území Slovenskej republiky zahraničná spoločnosť. Zmena sa týka zamestnancov, ktorí nie sú ekonomickými zamestnancami slovenskej spoločnosti a ktorých zahraničný zamestnávateľ nevedie mzdové účtovníctvo. Takéto osoby musia oznámiť svojmu miestne príslušnému správcovi dane začatie poberania príjmu za prácu vykonávanú na Slovensku, a to do konca mesiaca, v ktorom im bude prvýkrát takýto príjem vyplatený. Potom musia začať platiť mesačné preddavky zo svojich aktuálnych príjmov. Preddavky sú splatné do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom im bol takýto príjem vyplatený.
* Novela tiež hovorí, že aj slovenskí občania, ktorí sú slovenskými daňovými rezidentmi, zamestnanými v zahraničnej spoločnosti a pracujúcimi v zahraničí, by mali platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb v Slovenskej republike. Avšak tieto osoby sú väčšinou zdaňované z tohto príjmu v krajine, v ktorej pracujú.

Nové formuláre daňových priznaní pre daň z príjmov
Ministerstvo financií Slovenskej republiky vydalo nové formuláre daňových priznaní k dani z príjmov právnických a fyzických osôb za rok 2005. Formulár pre daňové priznanie k dani z príjmov právnických osôb je rovnaký ako na rok 2004.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 07:02