StoryEditor

Bratislava: Svetská a štýlová čajovňa

26.03.2007, 00:00

Čajovňa Michalský dvor nie je všedným podnikom ukrytým v prenajatom podzemí v centre mesta. Môže sa pochváliť originálnym rukopisom a osobitým výtvarným stvárnením na stenách, stolíkoch i stoličkách. Nezameniteľný štýl vtisol celému priestoru aj veselej vymodelovanej postavičke Pištu, lákajúcej vo dvore návštevníkov dovnútra, výtvarník František Lipták. Čajovňa v Bratislave pritom nebola zďaleka jeho prvým interiérom. Podieľal sa už na výzdobe bratislavskej predajne Twigi, niekdajšej reštaurácie a kaviarne Domenico alebo popradskej cukrárne.
Divadelný režisér a majiteľ čajovne Jozef Krasuľa s Liptákom spolupracoval pri príprave niekoľkých inscenácií. "Mali sme k sebe osobne i umelecky blízko. Keď sme sa po niekoľkých rokoch fungovania galérie rozhodli z časti priestorov urobiť čajovňu, logicky padla voľba naňho," vraví Krasuľa. Oceňuje, že Liptákov výtvarný pohľad na svet je veselý, humorný, rázovitý, jeho fantázia je mimoriadne bohatá a nevyčerpateľná.
Zariadenie interiéru nebolo príliš drahé. Možno vyšlo dokonca lacnejšie, ako keby nakúpili nábytok zo špecializovaných predajní. "Skôr išlo o to prísť s nápadom a malý a úzky priestor vhodne rozčleniť."
Konzultoval výtvarník s majiteľmi čajovne, ako by mal interiér vyzerať? Podľa Krasuľu nechali to celkom na tvorcu, hoci určitú predstavu mali. "Vedeli sme, že jeho krajinky i postavičky, ktoré sa v čajovni na stenách a dekoráciách objavia, ľudí potešia a rozosmejú."
Podnik sa chcel odlíšiť. Majitelia vedeli, že by tá "ich" čajovňa nemala byť zameniteľná s ostatnými, zariadenými v mystickom duchu východnej filozofie, v ktorých hrá ezoterická hudba a pália sa v nich vonné sviečky. "Chceli sme mať zariadenie svetskejšie, ale štýlovejšie." V čajovni je aj kmeň stromu: Nainštalovali ho tam ľudia, s ktorými výtvarník spolupracoval na niekoľkých filmoch.
Nápad a vtip nechýba stolíkom, na ktorých sa návštevníkom servíruje čaj. Pod sklom jedného z nich sú rozsypané kamienky a pripomínajú, že na kamene je najlepší žlčníkový čaj. Sklená tabuľa iného stolíka ukrýva farebné balóniky a upozorňuje, že existuje aj čaj proti nafukovaniu. Čaj o piatej pripomína budík s ručičkami nastavenými presne na túto hodinu a štipľavý čaj pod sklom stolíka evokujú rozsypané štipce na bielizeň. "Inšpirovali sme sa dvojitými dnami stolíkov v parížskych kaviarničkách. U nás je to akási paródia na čaje," usmieva sa majiteľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:09