StoryEditor

VUDU nie je len mágia

07.06.2007, 00:00

Ak vám slovo VUDU pripomína tajomný haitský magicko-náboženský kult, nie ste ďaleko od pravdy. Na Slovensku má však tento výraz aj celkom prozaický obsah.
Slovenský projekt VUDU, teda Virtuálna Univerzita Divadelného Umenia, vznikol na podporu ďalšieho a celoživotného vzdelávania na Divadelnej fakulte VŠMU v spolupráci s Európskou kultúrnou spoločnosťou.

Divadlo 20. storočia
V jednotlivých krajinách EÚ postupne vznikajú takzvané virtuálne univerzity alebo e-learningové vzdelávacie systémy. Tieto nové spôsoby výučby sa stávajú súčasťou klasických kamenných univerzít, aby tak rozšírili možnosti prístupu k vedomostiam a umožnili študentom kombináciu klasického vyučovacieho procesu s elektronickým, čo pomáha najmä externistom a využíva sa aj v doplnkových formách štúdia.

Pilotný projekt
V prvej fáze bola táto univerzita venovaná divadlu 20. storočia, neskôr sa rozšíri.
Ako nám povedala Alena Petrželková z Európskej kultúrnej spoločnosti, VUDU je pilotný testovací projekt, ktorý v prípade úspechu otvorí Vysokej škole múzických umení možnosť, aby sa ako prvá vysoká škola umeleckej a humanitnej oblasti na Slovensku zaradila do projektov EU zameraných na e-learningové vzdelávanie a mohla tak vytvoriť dôležité partnerstvá so zahraničnými vzdelávacími inštitúciami.

Virtuálna univerzity tanca
V rámci projektu zavádzania elektronického vzdelávania v prostredí vysokých škôl humanitného zamerania vznikla aj Virtuálna univerzita tanca, ktorú tvorí Európska kultúrna spoločnosť s Tanečnou a hudobnou fakultou VŠMU. Táto sa venuje tanečnému umeniu 20. storočia. V rámci projektu už 60 pedagógov a študentov absolvovalo školenia prostredníctvom e-learningu. Program je zameraný na zvyšovanie digitálnych zručností študentov a uľahčenie ich štúdia, pretože transformuje aj klasické prednášky do e-learningovej formy . Navyše však poskytne aj ďalším záujemcom informácie z oblasti teórie a dejín tanca.
Cieľom oboch projektov je zaradiť sa do medzinárodnej spolupráce v zmysle budovania spoločnej virtuálnej univerzity.

Súčasťou projektov sú aj webové stránky, na ktorých môžete nájsť aktuálne informácie a sledovať vývoj projektov.
www.vudu.sk
www.vut.sk

Okruhy vzdelávacích programov:
Virtuálna univerzita divadelného umenia
- Západoeurópske divadlo
- A. P. Čechov -- dramatik
- Shakespeare v 20. storočí
- Herec v 20. storočí
- Slovenská činoherná réžia v 20. storočí

Virtuálna univerzita tanca:
- Podoby slovenského tanca 20. storočia
- Didaktika techniky jazzového tanca
- Didaktika techniky Marthy Graham
- Didaktika techniky Jose Limóna
- Didaktika techniky MerceCinninghama
- Didaktika techniky súčasného tanca

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:35