StoryEditor

Česko: Najbohatší Čechoslovák je Babiš

26.11.2006, 23:00

Medzi dolárovými miliardármi sveta sa vlani po prvýkrát objavil zástupca z Česka, 41-ročný Petr Kellner. S majetkom troch miliárd dolárov sa podľa amerického časopisu Forbes umiestnil na 224. mieste.
Ako vlani informovali české médiá, v ich štáte vlani pribudlo za jeden rok až 600 nových dolárových milionárov. Ich počet tým poskočil o 5,7 percenta, zatiaľ čo európsky priemer rastu bol len 2,6 percenta. V porovnaní s ostatnými postkomunistickými krajinami ide vraj o rekordné tempo. Ako však pred časom konštatoval český týždenník Týden, odhady o počte dolárových milionárov v Česku nie sú jednotné. Niektoré údaje tvrdia, že ich je 11 800, podľa informácií z bánk je to však premrštené. Dobrou správou podľa českých médií je, že miestni boháči už sa negrupujú len z reštituentov, dedičov a finančných špekulantov, ale aj priemyselníkov, ktorí v 90. rokoch dobre naštartovali svoje podnikanie a poriadne na ňom zbohatli.

Kellnerov ťah na čínsky trh
Bohatstvo Petra Kellnera je podľa českého časopisu Týden založené na predaji skupiny TV Nova - vyniesol mu okolo šiestichmiliárd českých korún - a na impériu skupiny PPF ako aj Českej pisťovne. V nej kontroluje takmer 98 percent. Momentálne rozbehol obchody v Rusku a Číne. Ak vyjdú, jeho majetok by mohol dosiahnuť o pár rokov odhadom až miliardu korún. V septembri ČTK informovala, že skupina PPF sa chystá podpísať zmluvu s čínskym výrobcom elektroniky, aby mu umožnila prístup na európske trhy. Finančník plánuje rozbehnúť v Číne aj spotrebiteľské úvery. Kellner má vilu v Karibiku a súkromné lietadlo.

Manažér-zbohatlík?
Zdeněk Bakala kontroluje podľa časopisu Týden ťažobnú a obchodnú skupinu okolo OKD, najväčšej spoločnosti na ťažbu v Česku. K obrovskému majetku sa dopracoval jediným veľkým obchodom, keď získal podiel od bohatých ľudí za veľmi výhodných finančných podmienok. Údajne je však len dobre honorovaným nastrčeným manažérom. Je jedným z najnovších veľkopodnikateľov, ktorý plánuje v roku 2007 uviesť akcie na významnú svetovú burzu. Má aktivity v uhoľnom priemysle v celej Strednej Európe, kde chce vytvoriť hotové impérium.

Zo Slovenska do Prahy
Andrej Babiš, s povesťou vynikajúceho a šetrného manažéra, je Slovák domestikovaný v Prahe. Stopercentne vlastní česko-slovenský priemyselný gigant Agrofert. Vládne poľnohospodárstvu, ale aj chemickému a potravinárskemu priemyslu na území oboch našich republík. Pred časom kúpil chemický podnik Duslo Šaľa, vlastní aj veľký nemecký chemický závod na hnojivá. Nedávno sa usiloval získať i bratislavskú Palmu-Tumys, jeden z posledných potravinárskych podnikov, ktorý je bez zahraničného kapitálu. Neuspel. Podľa informácie týždenníka Trend sa potom rozhodol, že v Česku postaví nový závod na výrobu biopaliva mero, pohonnej látky budúcnosti. Pôvodne vraj dúfal, že po získaní Palmy by sa mero vyrábalo v nej a vo veľkom vyvážalo. Pri Prahe plánuje vybudovať obrovskú pekáreň za 400 až 500 miliónov Kč.

Najbohatší Česi:
1. Petr Kellner -- majetok vo výške 40 -- 50 mld. Kč (spolumajiteľ v PPF, Českej poisťovni, obchoduje v Rusku a Číne)
2. Zdeněk Bakala -- 10 mld. Kč (ťažobná a obchodná skupina okolo OKD)
3. Andrej Babiš -- 10 mld. Kč (Agrofert, české a slovenské poľnohospodárstvo, chémia a potravinárstvo, vlastní Duslo Šaľa)
4. Marek Dospiva -- 5 -- 8 mld. Kč (tretina investičnej skupiny Penta, ktorá kontroluje tretinu Slovalca Žiar n. Hronom, vlastní Paroplynový cyklus, stávkovú kanceláriu Fortuna, Terno, Kúpele Jáchymov, Severomoravské vodovody a kanalizace)
5. Petr Otava -- okolo 5 mld. Kč (ťažobný priemysel)
9. Radovan Vítek -- okolo 4 mld. Kč (slovenská finančná skupina Istrokapitál, obchody s nehnuteľnosťami)
41. Milan Šrejber -- okolo 1,5 mld. Kč (bývalý tenista, podniká s investičnými fondmi, privatizoval Třinecké železiarne, bol aj odsúdený, ale rozsudok sa zrušil)
57. Karel Schwarzenberg -- okolo 1 mld. Kč (má značný majetok, ale s minimálnym reálnym výnosom)
63. Dominik Hašek -- okolo 1 mld. Kč (bývalý hokejový brankár, obchoduje so športovým tovarom)
70. Michal Horáček -- okolo 0,7 mld. Kč (textár, producent, podielnik v stávkovej kancelárii Fortuna)
80. Pavel Nedvěd -- stovky miliónov Kč (svetovo uznávaný futbalista)
ZDROJ: Týden

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 00:23