StoryEditor

Firmy varujú pred rastom odvodov

12.03.2006, 23:00
Podnikatelia a živnostníci sú nespokojní s novelou zákona o sociálnom poistení. Kritizujú predovšetkým fakt, že návrhy ministerstva práce v konečnom dôsledku zvyšujú odvodové zaťaženie, ktoré je v rámci Európskej únie jedno z najvyšších. Rezort upokojuje situáciu a tvrdí, že niektoré ustanovenia vypustí z novely.

Podnikatelia a živnostníci sú nespokojní s novelou zákona o sociálnom poistení. Kritizujú predovšetkým fakt, že návrhy ministerstva práce v konečnom dôsledku zvyšujú odvodové zaťaženie, ktoré je v rámci Európskej únie jedno z najvyšších. Rezort upokojuje situáciu a tvrdí, že niektoré ustanovenia vypustí z novely.

Zvýšenie ceny práce
Ako povedal výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina, pripravovanú novelu zákona o sociálnom poistení a troch súvisiacich zákonov považujú za rozporuplnú. Podnikatelia síce akceptujú nové návrhy, ktoré vyplývajú z nutnosti úprav reformovaného dôchodkového systému, ale nesúhlasia s navrhovanými zmenami. Tie by totiž v budúcnosti viedli k zvyšovaniu odvodového zaťaženia a k zhoršeniu podnikateľského prostredia. "Neustále upozorňujeme na potrebu riešenia problému vysokého odvodového zaťaženia, a preto so znepokojením registrujeme návrhy, ktoré, naopak, vedú k jeho prehlbovaniu," hovorí Kičina.
Podľa neho novela zavádza doteraz nepoznané odvodové zaťaženie podielov zamestnancov na zisku spoločností. Novými odvodmi do garančného fondu majú byť zaťažené aj odmeny vyplácané mimo štandardného pracovného pomeru. Tento návrh tak rozširuje odvodovú základňu, z ktorej sa platia odvody. Pritom rezort práce neplánuje znížiť samotné sadzby, čím by v konečnom dôsledku ostala odvodová zaťaženosť nezmenená. "Schválením novely o sociálnom poistení by sa rozšírili povinnosti platenia odvodov, čo by v praxi zvýšilo cenu práce na Slovensku," dodal Kičina.

Dôvodom je zjednocovanie
Ministerstvo práce sa bráni, že ide o súčasť zjednocovania sociálneho a zdravotného poistenia. "Rovnaký návrh už vlani parlament schválil v novele zákona o zdravotnom poistení, ktorý predložil minister zdravotníctva," vysvetlil hovorca rezortu práce Martin Danko. Dôvodom bolo predovšetkým zabrániť zneužívaniu, keďže zamestnávatelia vraj zamestnancom platili minimálnu mzdu a zvyšok vyplácali ako podiel na zisku. Takto sa údajne nahrádzali aj odmeny a prémie. Ministerstvo by bolo ochotné ustúpiť od tohto návrhu, ale len ak sa podiely zo zisku oslobodia aj od platenia zdravotného poistenia. S tým však rezort zdravotníctva neráta.

Je to iba omyl
Novela zákona zvyšuje odvody aj niektorým živnostníkom. Týka so to tých, ktorí si platia doplnkové dôchodkové poistenie. Práve o túto sumu sa im zvýši vymeriavací základ. V prepočte to vychádza na niekoľko sto korún mesačne, v závislosti od výšky vymeriavacieho základu. Napríklad živnostník s odvodovým základom 16-tisíc korún, ktorý mesačne odvádza na doplnkové sporenie tisíc korún, by na základe nového zákona platil o 330 korún navyše.
Generálna tajomníčka Slovenského živnostenského zväzu Viola Kromerová považuje tento návrh za úplne pomýlený. "Ako môže v čase reformy prísť k zvýšeniu odvodového zaťaženia," kladie si otázku Kromerová. Podľa nej aj keď ide iba o niekoľkostokorunové zvýšenie, niektorí živnostníci sa môžu ocitnúť v existenčných problémoch, pretože už aj v súčasnosti podnikajú na hranici svojich možností. Danko však upokojuje celú situáciu a tvrdí, že toto ustanovenie sa dostalo do novely zákona omylom a počas prerokovania v parlamente by z nej malo vypadnúť. Parlament by sa mal touto legislatívou zaoberať v stredu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 18:30