StoryEditor

Autorský zákon sa mení

16.01.2007, 23:00

Slovensko malo ešte v apríli prijať európsku smernicu o vymožiteľnosti práva. Smernica mala lepšie chrániť autorov diel a patentov pred nelegálnym kopírovaním. Návrh novely autorského zákona* však vláda schválila až 13. decembra.
Novinkou v autorskom práve je nielen jeho ľahšia vymožiteľnosť, ale aj lehoty či pokuty. Ak niečo autor do istého času neurobí, tak bude hradiť isté sumy. Novela by mala tiež urýchliť súdne procesy o značky či vynálezy. Novinkou tiež bude právo na informácie. Doplniť by sa mali ustanovenia (napr. katalóg nárokov proti porušeniu, ako aj ohrozeniu autorského práva a obsahuje aj katalóg aktívne legitimovaných osôb).
Novela reaguje aj na odporúčanie Európskej komisie o kolektívnej cezhraničnej správe autorských práv a s nimi súvisiacich autorských práv na oprávnené on-line hudobné služby, a to najmä v súvislosti s cezhraničným kolektívnym spravovaním práv pri zabezpečení jeho transparentnosti. Navrhovaná novelizácia Občianskeho súdneho poriadku by mala zabezpečiť procesné otázky vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva tak, ako s nimi počíta smernica. Novinkou v slovenskom procesnom práve budú najmä špecifické opatrenia na zabezpečenie dôkazu vo veciach duševného vlastníctva. V súvislosti so samotnou realizáciou zabezpečenia predmetu dôkazného prostriedku treba uviesť, že v článku III návrhu zákona sa vykonávajú zmeny v Exekučnom poriadku. Navrhuje sa, aby exekútor mohol v rámci ďalšej činnosti vykonávať úkony, na ktoré ho rozhodnutím poverí súd. Medzi predbežné opatrenia v Občianskom súdnom poriadku by sa mala doplniť úprava osobitného druhu predbežného opatrenia. Navrhovateľovi sa priznáva dispozičné oprávnenie spočívajúce v tom, že sa môže rozhodnúť, či bude v žalobnom petite žiadať výlučne, aby súd predbežným opatrením uložil tomu, kto ohrozuje alebo porušuje právo duševného vlastníctva, povinnosť zdržať sa konania, ktorým sa porušuje alebo ohrozuje právo duševného vlastníctva. Alebo sa rozhodne tiež navrhnúť, aby ten, kto ohrozuje alebo porušuje práva duševného vlastníctva, mohol namiesto splnenia tejto "zdržovacej" povinnosti, zložiť do úschovy súdu zábezpeku na náhradu ujmy vzniknutú porušovaním alebo ohrozením práva duševného vlastníctva. V návrhu na vydanie predbežného opatrenia bude navrhovateľ oprávnený formulovať tzv. alternatívny petit, kedy žalovaný má právo voľby, t. j. je mu dané na výber medzi dvoma možnosťami, ktorým spôsobom splní povinnosť uloženú súdom.
V Občianskom zákonníku sa upravuje náhrada za ujmu pri porušení alebo ohrození práva duševného vlastníctva, pričom v súlade so smernicou sa náhrada ujmy skladá zo skutočnej škody, ušlého zisku, bezdôvodného obohatenia, primeraného zadosťučinenia za spôsobenú nemajetkovú ujmu, nemajetkovej ujmy v peniazoch, ak by sa priznanie iného zadosťučinenia nezdalo postačujúce. Upravuje sa aj spôsob výpočtu náhrady ujmy, ak ju nie je možné určiť, a to v nadväznosti na výšku odmeny, ktorá je zvyčajná za udelenie licencie v čase neoprávneného zásahu. Konkrétne sa transponuje požiadavka, podľa ktorej je potrebné rozšíriť doterajší obsah náhrady škody, t. j. akú škodu je škodca povinný poškodenému nahradiť, ako aj spôsob jej náhrady špeciálne pre oblasť porušenia alebo ohrozenia práv duševného vlastníctva.
Navrhovaná novelizácia Obchodného zákonníka nadväzuje na úpravu obchodného mena a upravuje nároky, ktorých sa možno domáhať pri porušení alebo ohrození práva obchodného mena. Dopĺňajú sa súkromnoprávne prostriedky ochrany obchodného mena v podobe explicitného rozšírenia nových žalobných nárokov vrátane priznania práva na informácie. Precizuje sa doterajšia koncepcia úpravy náhrady škody.
Novela sa dotýka
autorského zákona
Občianskeho súdneho poriadku
Exekučného poriadku
Občianskeho zákonníka
ochranných známok
ochrany topografií polovodičových výrobkov
knižníc, patentov, dodatkových ochranných osvedčení, dizajnov
označení pôvodu výrobkov a zemepisných označení výrobkov
ochrany práv k novým odrodám rastlín a plemien zvierat
Právo EÚ
Smernicu 48 o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva vydali Európsky parlament a rada 29. apríla 2004. Autorské práva spadajú dnes pod rezort kultúry, priemyselné práva spravuje ÚPV SR, ktorý sídli v Banskej Bystrici. Podľa európskych požiadaviek by mali svoje databázy prepojiť. Smernica EÚ o vymožiteľnosti práv duševného vlastníctva sleduje zjednocovanie národných právnych úprav pri vymáhaní práv duševného vlastníctva všeobecne a dotýka sa predovšetkým autorského práva a práv s autorským právom súvisiacich a práv priemyselného vlastníctva. Významnou mierou sa dotýka aj občianskeho súdneho konania. Cieľom smernice je odstrániť existujúce rozdiely v právnych úpravách pri vymáhaní práv duševného vlastníctva členských štátov EÚ, ktoré predstavujú významnú prekážku rozvoja vnútorného trhu, a zabraňovať falzifikovaniu, pirátstvu a ďalšiemu porušovaniu práv duševného vlastníctva. Práva duševného vlastníctva zahŕňajú najmä: autorské právo, práva súvisiace s autorským právom, osobitné právo zhotoviteľa databázy, práva tvorcu topografií polovodičového výrobku, práva ochrannej známky, práva na dizajn, patentové práva vrátane práv odvodených z doplňujúcich ochranných certifikátov, geografické označenia, práva patentu a úžitkového vzoru, práva k odrodám rastlín a obchodné názvy.

*návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 04:20