PharmDr. Kamila Horníčková, farmaceutka online poradne MojaLekáreň.skMojaLekáreň.sk
StoryEditor

Odborníci z MojaLekáreň.sk: proteíny a aminokyseliny môžu zlepšiť potenciu

14.03.2024, 00:00

Slováci začali viac športovať. Až 60 % nárast v predajoch doplnkov stravy pre športovcov zaznamenáva za posledných 90 dní prvá a najväčšia lekáreň na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk, oproti minulému roku. Niektoré z nich môžu dokonca pomáhať potencii. Odborníci z online poradne MojaLekáreň.sk však upozorňujú na správne užívanie stimulantov: „Výrobky s obsahom kofeínu, taurínu a ďalšie stimulanty nervovej sústavy môžu vyvolávať aj nežiaduce účinky,“ hovorí farmaceutka PharmDr. Kamila Horníčková.

Proteíny a aminokyseliny - možná cesta k zvýšeniu potencie

Medzi doplnky stravy, ktoré sa za uplynulé tri mesiace najčastejšie objavujú v košíkoch športových nadšencov na MojaLekáreň.sk sú najmä produkty s aminokyselinami a proteínmi. Práve suplementácia proteínov a aminokyselín môže zlepšiť okrem rastu svalovej hmoty, regeneráciu aj potenciu a vitalitu. Nesmieme ale zabúdať na zdravý pohyb. „Mnohí športovci možno netušia, že aj taký extrakt z Kotvičníka zemného má pozitívny vplyv na rast svalovej hmoty vďaka vplyvu na hladinu testosterónu. Je u neho tiež preukázaný pozitívny vplyv na potenciu mužov aj žien,“ hovorí odborníčka Kamila Horníčková. Medzi ďalšie doplnky stravy na potenciu a vitalitu mužov i žien radí farmaceutka zinok, selén a rôzne adaptogény ako je napríklad Kozinec blanitý.

Stimulanty - dobrý sluha, zlý pán

Stimulanty obsahujú okrem iného doplnky stravy určené na podporu metabolizmu tukov, tých sa od začiatku roka predalo na MojaLekáreň.sk až 1,5 násobne viac ako minulý rok. Aktuálne patria medzi najkupovanejšie zo širokého portfólia produktov športovej výživy. Pokiaľ športovci dodržiavajú dávkovanie, je podľa farmaceutov online poradne Mojalekáreň.sk používanie týchto produktov bezpečné. Aj tie však môžu mať určité kontraindikácie. „Veľkú pozornosť treba venovať výrobkom s obsahom kofeínu, taurínu a ďalším stimulantom nervovej sústavy. Môžu zlepšiť fyzický výkon, ale pri neuvážlivej suplementácii môžu mať vplyv na kvalitu spánku a celkové riadenie biorytmu tela,“ upozorňuje K. Horníčková, ktorá dodáva, že ak sa objaví napríklad vysoký krvný tlak, poruchy spánku a iné problémy, treba doplnok prestať užívať.

Poradiť sa s odborníkom, aby ste sa cítili dobre, je na mieste

Odborníci z online poradne MojaLekáreň.sk sa zhodujú, že pokiaľ ide o bežné, kontrolované, voľnopredajné doplnky stravy, tak ide o bezpečné produkty. Je však nutné dodržiavať ich odporúčané dávkovanie. „Pre bezpečné používanie by si zákazníci mali vyberať produkty, ktoré organizmus nezaťažia a nebudú vykazovať farmakologický účinok na hladinu hormónov. Nie je na škodu sa pri výbere poradiť s lekárnikom, máme 25 rokov skúseností v lekárenskom poradenstve, sme tu, aby sa naši zákazníci cítili dobre,“ uzatvára PharmDr. Kamila Horníčková.

Ako na stimulanty v skratke:

  1. suplementácia proteínov a aminokyselín môže v niektorých prípadoch zlepšiť podľa farmaceutov aj potenciu,
  2. extrakt z Kotvičníka zemného má pozitívny vplyv na rast svalovej hmoty a potenciu,
  3. zinok, selén, ženšen, Kozinec blanitý a ďalšie látky typu adaptogény môžu mať priaznivý vplyv na potenciu,
  4. pri dlhodobom nekontrolovanom zvýšenom príjme bielkovín môžeme zaťažovať obličky,
  5. pri všetkých doplnkoch stravy je potrebné dodržať dávkovanie, prípadne radu skúseného odborníka.

   

image
MojaLekáreň.sk
 

 O MojaLekáreň.sk: MojaLekáreň je lekáreň na slovenskom internete, s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve, vďaka českej sestre Lékárna.cz. V oblasti starostlivosti o zdravie poradíme, nech ste kdekoľvek a v akejkoľvek situácii, aby ste sa cítili dobre. Máme bohatú ponuku produktov pre zdravie a krásu celej rodiny, vrátane domácich miláčikov. Každá objednávka je pre nás príležitosťou vylepšovať našu ponuku a služby. „Na konci všetkých našich aktivít vždy musí byť šťastný klient, či už ním je pacient, zákazník alebo zamestnanec,“ zdôrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladateľ a majiteľ spoločnosti Pears Health Cyber, ktorá MojaLekáreň.sk prevádzkuje.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
16. apríl 2024 20:52