StoryEditor

Smart začal novú éru s čínskym spoluvlastníkom. Čoskoro presedlá na mestské SUV

09.09.2021, 11:30
Zatiaľ je to len štúdia, no v priebehu pár rokov by sa z nej mal vyvinúť sériový kompaktný crossover alebo mestské SUV poháňané výlučne elektromotormi a batériami.

Má to byť začiatok novej radikálnej produktovej stratégie, ktorá má Smart vymaniť z doteraz zaužívaných mantinelov „výrobcu mestských mini“. Postaral sa o ňu nový spolumajiteľ značky, čínsky koncern Zhejiang Geely Holding Group, ktorý pravdepodobne poznáte pod kratším menom Geely.

Práve ten sa dohodol s Daimlerom na založení podniku, v ktorom každá strana drží 50 percent. Ich prvým spoločným produktom je automobil, ktorý máte pred sebou na fotografiách.

​Ide o koncept nazvaný príznačne Concept #1, pričom je postavený na elektrickej platforme dodanej práve čínskou stranou a je zároveň predobrazom budúceho sériového kompaktného crossoveru. A asi by sme mali dodať, že pomerne verným predobrazom.

Podľa neoficiálnych informácií sa totiž na dizajne produkčného auta budú meniť už len detaily, dostane menšie kolesá, nepochybujeme, že i klasické dvere a tipujeme, že civilnejšie budú vyzerať i kľučky dverí (tieto majú svetelné panely citlivé na dotyk) či nárazníky.

Nová štúdia meria na dĺžku 4 290 milimetrov, je široká 1 910 milimetrov a vysoká 1 698 milimetrov. Rázvor náprav by mal byť 2,75 metra a to znamená, že novinka bude na trhu konkurovať okrem iného aj napríklad novému elektrickému Mercedesu EQA, teda vozidlu "z vlastných radov".

Ďalšie technické parametre Smartu Concept #1 známe nie sú, takže vám nemôžeme prezradiť nič o potencionálnych výkonoch pohonného systému či celkovej deklarovanej dynamike. Vieme akurát, že túto časť projektu berie na seba Geely a sľubuje rýchle nabíjanie, dlhú životnosť batérií, vzdialenú aktualizáciu a k tomu vysokú pasívnu bezpečnosť či „najvyššiu úroveň jazdných vlastností“.

Smart

​Trojrozmerný glóbus slúži ako centrálna položka ponuky na 12,8-palcovom dotykovom displeji v strede palubnej dosky s vysokým rozlíšením. Avatar AI pomáha používateľovi prechádzať ponukami a funkciami. Vďaka umelej inteligencii sa tento virtuálny spoločník neustále učí zo správania používateľa a môže sa tak stále viac prispôsobovať individuálnym preferenciám.

Novo vyvinutá inteligentná aplikácia pre smartfóny taktiež prispeje k vysokej úrovni pohodlia používateľov. Funguje nielen ako digitálny kľúč, ale umožňuje aj bezproblémovú integráciu rôznych prepojených služieb a funkcií do digitálneho ekosystému. Prémiový zvukový systém poháňaný poprednou audio značkou Beats následne zaisťuje i dokonalú akustiku na palube.

Predpokladáme, že materský koncern Dailmer nebude riskovať svoje meno a záväzky svojho čínskeho partnera postráži, v každom prípade pre tých, ktorí mali radi Smarty s klasickým spaľovacím motorom, to dobré správy nie sú. Benzín či diesel v autách tejto značky zjavne úplne skončili.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:02