Iveco (ilustračná snímka)
StoryEditor

Šialený prípad z Česka. Kúpené auto malo najazdených o vyše 600-tisíc kilometrov viac

20.07.2021, 11:13
Autor:
ČTKČTKrperpe
Až päť rokov za mrežami. Taký môže byť záver prípadu manipulácie s najazdenými kilometrami a podvodu pri predaji auta v susednom Česku.

Kriminalisti obvinili tridsaťosemročného muža z Valašských Klobouk na Zlínsku z podvodu. Pri predaji vozidla podľa polície v úmysle obohatiť sa zamlčal kupujúcemu skutočný stav najazdených kilometrov, čím ho pripravil o stovky tisíc korún (tisíce eur).

V prípade odsúdenia teda hrozí mužovi, ktorý s vozidlom pred predajom manipuloval, až päťročné väzenie, oznámila česká policajná hovorkyňa Monika Kozumplíková. Päťdesiatdeväťročný muž z Třebíča si podľa nej našiel na inzertnom portáli ponuku predaja nákladného vozidla Iveco.

Ako informuje Kozumplíková, telefonicky sa s predávajúcim dohodol na okolnostiach predaja. Predajca tvrdil, že vozidlo má najazdených asi 40-tisíc kilometrov a že s ním v podstate nejazdil. Kupujúci za vozidlo teda vo výsledku zaplatil 407-tisíc korún českých v hotovosti (zhruba 16-tisíc eur).

V kúpnej zmluve však bola uvedená cena len 30-tisíc korún českých bez dane (niečo vyše tisíc eur). Predajca túto nízku cenu na zmluve odôvodnil tvrdením, že by z vysokej kúpnej ceny musel následne platiť vysokú daň. Autu navyše podľa polície chýbal namontovaný tachograf.

"Predajca sľúbil, že ho po predaji obratom dodá. To však neurobil ani po niekoľkých pripomenutiach, čo viedlo kupujúceho v podozrení, že s vozidlom nie je niečo v poriadku. Vydal sa do predajne vozidiel, kde mu oznámili výpočet opráv tohto konkrétneho vozidla a tiež celú jeho históriu. Aké bolo jeho prekvapenie, keď zistil, že vozidlo má najazdených viac ako 600-tisíc kilometrov," uviedla hovorkyňa českej polície.

​Kriminalisti podľa Kozumplíkovej pri preverovaní prípadu zistili, že predajca vozidla o skutočnom nájazde kilometrov vedel, avšak reálny nájazd predávaného auta predajcovi úmyselne zatajil. "Z odborného vyjadrenia potom vyplynulo, že cena vozidla so skutočným nájazdom 684-tisíc kilometrov by sa pohybovala iba okolo 55 tisíc korún (niečo málo cez dvetisíc eur)," doplnila hovorkyňa.

Nenechajte sa teda pri kúpe jazdeného auta okamžite strhnúť výhodnou cenou či inými lákavými benefitmi bez dôkladného preverenia. A to ešte pred podpisom akejkoľvek kúpnej zmluvy. Overenie pritom v súčasnosti nie je nijak finančne nákladné a dokáže ušetriť slušnú dávku peňazí i problémov, ak počas procesu narazíte na niečo podozrivé.

Na Slovensku si údaje o ojazdených vozidlách možno napríklad overiť online v oficiálnom štátnom registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Na overenie postačuje takzvané VIN číslo vozidla, pomocou ktorého kupujúci na webe registra prevádzkových záznamov vozidiel získa všetky podstatné informácie o konkrétnom aute.

​K histórii najazdených kilometrov sa dostanete cez vygenerovaný ODO-Pass, ktorý zobrazuje nielen grafické znázornenie zaznamenania kilometrov, ale aj presné číselné hodnoty. Okrem toho je možné cez tento systém prísť k informáciám o možnom predchádzajúcom poškodení vozidla a postihnutých častiach, overiť si blokácie, exekúcie majiteľa vozidla, lízing či záložné právo vozidla a ďalšie dôležité údaje. 

Do registra pribúdajú denne tisíce záznamov od vyše 2 400 prispievateľov. Medzi nich patria výrobcovia vozidiel, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly, pracoviská kontroly originality, predajcovia vozidiel, autoopravovne, poisťovne, lízingové spoločnosti, polícia a ďalšie subjekty pôsobiace v automobilovej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:32