StoryEditor

So spaľovákom ako na elektrinu. Škoda v Bratislave zlacnila palivo o 70 percent

28.05.2021, 11:35
Počas jednej hodiny mohli vo štvrtok majitelia osobných áut so spaľovacím motorom čerpať pohonné hmoty s výraznou zľavou. Išlo o kampaň mladoboleslavskej Škody so Slovnaftom.

Patríte medzi fanúšikov elektromobility alebo radšej dávate prednosť zaužívanému konvenčnému pohonu? Vozidlá vybavené výhradne elektromotorom ponúkajú celý rad benefitov, ktorý vás môže o pripojení sa k táboru majiteľov elektro-áut presvedčiť. Medzi jeden z nich patrí i úspora pri jazde.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto sa rozhodla tento benefit širokej verejnosti priblížiť netradičnou kampaňou „Tankujte inaq“. V spolupráci so spoločnosťou Slovnaft totiž vo štvrtok zmenili čerpaciu stanicu na Prístavnej ulici v Bratislave na „nabíjacie centrum“, s cieľom poukázať na atraktivitu elektromobility.

Netradičný koncept 

Majitelia áut so spaľovacím motorom mohli počas jednej hodiny (od 13:00 do 14:00 hod.) tankovať pohonné hmoty podstatne výhodnejšie. Po dočerpaní paliva im bolo v podobe tankovacích kariet vrátených 70 percent z ceny, čím spoločnosti verejnosti jasne približujú, do akej veľkej mieri je možné práve s elektrickými vozidlami ušetriť na nákladoch na pohonné hmoty.

„Rozdiel v cene prevádzky medzi tradičným spaľovacím vozidlom a elektromobilom pritom môže byť ešte značnejší, ak šofér kombinuje večerné domáce nabíjanie s bezplatnými nabíjacími stanicami,“ vysvetlil Robert Barta, koordinátor projektu eMobility v Škoda Auto Slovensko.

Škoda

​Spolu s „osvetou“ mali návštevníci čerpacej stanice príležitosť naživo si prezrieť horúcu českú novinku Škodu Enyaq iV, ktorá sa ako len jedna z hŕstky doteraz vyrobených kusov mohla pýšiť aj špecifickou LED podsvietenou maskou chladiča. 

Škoda o nezvyčajnej akcii informovala verejnosť napríklad aj prostredníctvom sociálnych sietí a záujem na seba nenechal dlho čakať. Niektorí vodiči prišli ešte pred samotným začiatkom, iní sa v priebehu „zlatej hodinky“ pripojili do pomerne rozsiahlej kolóny čakajúcich áut. 

Škoda Auto

Robert Barta však dodal, že pri lacnejšom jazdení to nekončí. „Motoristi šetria nielen na nákladoch na cestovanie, ale tak isto už pri samotnej kúpe vozidla, kedy sa stretnú s lacnejším povinným zákonným poistením, odpusteným poplatkom za registráciu vozidla, ale čakajú ich aj podstatne nižšie servisné náklady.“

Škoda Auto

​Odborníci zo Škoda Auto Slovensko vyrátali, že cena za sto kilometrov jazdy elektromobilom Enyaq iV sa v priemere rovná približne tretine ceny jazdy klasickým vozidlom so spaľovacím motorom.

Cena modelu štartuje na slovenskom trhu na sume 34 590 eur, pričom maximálny dojazd tohto vozidla predstavuje viac než 520 kilometrov na jedno nabitie (podľa WLTP), takže v ideálnych podmienkach to vystačí aj na cestu z Bratislavy do Košíc.

Sieť nabíjacích staníc rozširuje i Slovnaft

O elektromobilitu pritom na Slovensku záujem je. Veď len za uplynulý rok 2020 sa u nás registrovala takmer tisícka nových plne elektrických vozidiel, čo predstavuje až 400 percentný nárast oproti predošlému roku 2019.

Škoda

​Občanov k nákupu motivovali aj dotácie, ktoré vláda uvoľnila práve koncom roka 2019. Na rastúci trend zareagoval aj štát, ktorý do podpory zelenej formy dopravy plánuje investovať približne 51 miliónov eur a časť z nich sa plánuje využiť na vybudovanie 228 ultrarýchlych nabíjacích staníc pri diaľniciach, 500 rýchlonabíjacích staníc a vyše 2 600 AC staníc pre mestá a firmy. 

„Aktuálne v rámci našej siete prevádzkujeme 13 nabíjacích staníc pod značkou MOL Plugee a ďalších 5 je u nás umiestnených na báze partnerstva. V záujme zvyšovania komfortu chystáme pre zákazníkov ešte v tomto roku aj digitálne riešenie, ktoré uľahčí formu nabíjania,“ povedala Timea Reicher, členka predstavenstva a riaditeľka Maloobchodu spoločnosti Slovnaft.

HN/Radoslav Petrík

„V rámci Skupiny MOL a našej stratégie Shape Tomorrow 2030+ očakávame, že počet nabíjacích miest bude postupne rásť a rovnako tak aj počet ďalších alternatívnych zdrojov voči bežnému palivu. Sme pripravení zákazníkom ponúknuť všetky energetické zdroje, vďaka ktorým sa budú vedieť presúvať a udržiavať si svoju mobilitu“ dodala Reicher.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 03 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 04 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 05 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 07:04