StoryEditor

Ceny elektromobilov a bežných áut sa vyrovnajú v roku 2027. Pri dodávkach ešte skôr

12.05.2021, 14:05
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Vysoké ceny elektrických áut sú dnes s cenami áut so spaľovacími motormi v ostrom kontraste. Do roku 2027 sa to má zmeniť.

Ceny elektromobilov sa za budúcich šesť rokov vyrovnajú klasickým autám a neskôr ich dokonca podlezú. Treba však dodať, že aj vďaka umelým legislatívnym zásahom, ktoré elektromobily cenovo zvýhodňujú a spaľovacím motorom naopak hádžu polená pod nohy.

Správy ako táto treba brať mierne s rezervou. Nie že by nedochádzalo k postupnému zbližovaniu cien elektromobilov a hybridných áut so spaľovacími motormi, no je dobré sa na ne pozerať v trochu širšom kontexte a pátrať, ako k danej situácii dôjde. Rozhodne totiž nejde o voľnú ruku trhu.

Na druhej strane faktom zostáva, že s pribúdajúcim množstvom a vývojom technológií sa ceny elektrických áut reálne znižujú na akceptovateľnejšie úrovne (klasický hybrid je v podstate technologicky náročnejší než plnohodnotný elektromobil).

Spolu s rednúcou ponukou hybridov a masívne dotovaným nástupom elektrických áut dôjde podľa agentúry Bloomberg New Energy Finance (BNEF) v roku 2027 k cenovému vyrovnaniu elektromobilov a hybridných áut. Neskôr budú elektrické autá dokonca cenovo výhodnejšie.

​Reč je o malých autách segmentu B. Ak sa pozrieme na vyššie segmenty C/D (vrátane SUV), tam dôjde k cenovému vyrovnaniu údajne už o rok skôr a pri ľahkých úžitkových dodávkach dokonca už v roku 2025. Porovnanie vývoja cien jednotlivých koncepcií pohonov si pri BNEF objednala spoločnosť Transport & Environment.

Najväčším faktorom ovplyvňujúcim cenu elektrického auta je trakčná batéria a práve jej cena by mala do roku 2030 klesnúť o 58 % (pri porovnateľných výkonoch). Ako presne agentúra BNEF k číslam došla, nie je známe. Uvidíme, každopádne v roku 2025 budeme vedieť, ako veľmi sa trafili do reality. V roku 2035 by sme sa údajne dokonca mali dočkať doby, keď budú sto percent predajov tvoriť len elektrické autá.

„Do šiestich rokov budú elektrické autá realitou pre všetkých kupujúcich a budú lepšou alternatívou rovnako pre muža s dodávkou v Berlíne, ako aj pre rodinu žijúcu na rumunskom vidieku,“ hovorí prehnane optimisticky Julia Poliscanova zo spoločnosti Transport & Environment.

Rok 2027 má byť vraj zlomový. Po tomto dátume budú elektrické autá údajne lacnejšie, než hybridy so spaľovacími motormi Bloomberg New Energy Finance

​Otázkou zostáva, s akými cenami šli autá so spaľovacími motormi do porovnávania. Nie je žiadnym tajomstvom, že dnes sú ceny áut so spaľovacími motormi umelo zvyšované legislatívnymi reštrikciami a nezodpovedajú výrobným nákladom.

Tento fakt sa navyše s príchodom novej emisnej normy v roku 2025 ešte zintenzívni a výrazne postihne akékoľvek autá vybavené spaľovacími motormi (vrátane plug in hybridov).

Na vyrovnanie cien umelo zvýhodňovaných elektrických a umelo znevýhodňovaných hybridných áut sa preto treba pozerať v trochu širšom kontexte. Faktom je, že ich predajné ceny systém skrátka zjednotí, prípadne ďalšími legislatívnymi zásahmi misku váh preklopí na stranu elektrických áut.

​Na druhej strane treba pripomenúť, že bez zásahov by to samozrejme nešlo a elektrické autá by sa bez dotovania do praxe pretlačiť nepodarilo. V budúcnosti sa však dotovanie elektrických áut skončí a nastúpi realita. Stále sa totiž len málo komunikuje o prognózach cien elektrickej energie.

Kým totiž elektrické autá zlacnejú, o elektrickej energii bude platiť presný opak. Otázkou zostáva, koľko z tohto úsilia smeruje k ochrane prírody a koľko k naplneniu vreciek záujmových skupín, ktoré nemajú s ochranou prírody reálne nič spoločné.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 14:10