StoryEditor

Hyundai boduje. Jeho kompaktné SUV získalo najvyššie hodnotenie v Green NCAP

26.01.2021, 10:35
Hyundai Kona Electric je po modeli Ioniq Electric už druhým batériovým elektromobilom, ktorý získal od organizácie maximálne hodnotenie päť hviezdičiek.

V poslednej dobe sa s plne elektrickými modelmi vozidiel roztrhlo vrece. Môže za to čoraz prísnejšie emisné európske limity, ktoré je nutné plniť a výrobcovia častokrát nemajú na výber, než zaraďovať do svojich portfólií aj elektrifikované autá či čisté elektromobily.

Ich vývoj skutočne rýchlo napreduje a dnes už dokážu v mnohých smeroch spoľahlivo konkurovať aj vozidlám so spaľovacím motorom. Okrem toho, ponúkajú aj množstvo skvelých benefitov, o ktorých sa môže bežným konvenčným pohonom iba zdať.

​V súvislosti s ich rozšírením vydáva od roku 2019 nezávislá iniciatíva Green NCAP hodnotenia na základe energetickej účinnosti a emisií elektrických vozidiel. Jej cieľom je podpora vývoja automobilov, ktoré sú čisté, energeticky účinné a nezaťažujú životné prostredie.

Organizácia pritom využíva širokú škálu testov, ktoré idú nad rámec zákonných testov a prostredníctvom informácií pre spotrebiteľov odmeňuje výrobcov, ktorých vozidlá idú nad rámec minimálnych požiadaviek.

Najnovšie ocenením automobilom s čisto elektrickým batériovým pohonom je kórejský model Hyundai Kona Electric, malé športovo-úžitkové vozidlo tejto značky, ktorý získal najvyššie možné hodnotenie. Organizácia Green NCAP udelila elektricky poháňanému subkompaktnému SUV päťhviezdičkové hodnotenie, teda najvyššie možné skóre.

Hodnotenie vychádzalo z troch indexov, z ktorých každý obsahoval niekoľko metrík: čistý vzduch, energetická účinnosť a skleníkové plyny. Ako vozidlo s nulovými emisiami získal Hyundai Kona Electric najvyššie známky za čistý vzduch a skleníkové plyny. Okrem toho sa však umiestnilo i na vysokej priečke v oblasti energetickej účinnosti. Z 24 vozidiel, ktoré boli v roku 2020 hodnotené, je Kona Electric jedným z dvoch, ktoré dosiahli úplné maximum.

„Sme radi, že KONA Electric získala v hodnotení Green NCAP päťhviezdičkové hodnotenie. To len dokazuje, že naše čisto elektrické SUV nie je len ekologické z pohľadu tvorby emisií, ale je zároveň výborným vozidlom s vynikajúcou účinnosťou,“ hovorí Andreas-Christoph Hofmann, viceprezident pre marketing a produkt spoločnosti Hyundai Motor Europe.

Organizácia Green NCAP vo svojej správe napísala, že rovnako ako u všetkých ostatných vozidiel s výhradne elektrickým pohonom, ani pri modeli Kona Electric neexistujú žiadne výfukové emisie. Preto dostalo vozidlo maximum bodov za čisté ovzdušie a skleníkové plyny. Aj elektrické vozidlá musia na svoj pohyb spotrebovať energiu, ale aj tu zostáva účinnosť kórejského subkompaktného SUV v zóne, v ktorej sa dosahuje maximálny počet bodov: <30 kWh / 100 km.

„Ide o pozoruhodný úspech v našom roku elektrifikácie a je ďalším dôkazom nášho vedúceho postavenia v oblasti budúcej mobility,“ dodáva Hofmann. Elektrická Kona je mimochodom druhým modelom značky Hyundai, ktorý získal maximálne päťhviezdičkové hodnotenie od tejto nezávislej organizácie. V roku 2019 totiž Green NCAP udelilo najvyššie hodnotenie aj batériovo-elektrickej verzii Hyundai Ioniq.

Mimochodom, čoskoro sa svetu predstaví aj úplne nový model Hyundai Ioniq 5, ktorý bude prvým vozidlom z elektrickej divízie automobilky a bude taktiež ako prvý stáť na úplne novej platforme E-GMP koncernu, ktorá zaistí skvelý dojazd 450 kilometrov a nabíjanie vozidla rýchlosťou sto kilometrov za päť minút.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 05:33