StoryEditor

Sony dokončuje vývoj svojho prvého elektromobilu. Testuje ho už na verejných cestách

14.01.2021, 13:01
Testovacie vozidlo elektrického modelu Sony Vision S, ktoré pred rokom spôsobilo rozruch, už jazdí po rakúskych cestách.

Spoločnosť Sony, ktorá je známa najmä svojimi technologickými produktmi, smartfónmi či hernými konzolami, ešte pred rokom šokovala svet prípravou vlastného elektrického vozidla. Po prezentácii konceptu na veľtrhu CES sa verejnosť domnievala, že ide skôr o ukážku dostupných technológií a schopností značky, avšak po dlhšej odmlke sa výrobca opäť hlási o slovo.

Vo svojej tlačovej správe totiž Sony uvádza, že model Vision S už v rámci testovania brázdi rakúske verejné cesty. Vývoj teda zdá sa napreduje a pomaly smeruje ku koncu. Vozidlo, jeho výrobu i vývoj vidieť na oficiálnom videu, ktoré bolo k tlačovej správe pripojené.

Na elektromobile sa mimochodom podieľajú aj ďalšie značky ako Benteler, Blackberry, Bosch, Continental, Elektrobit, Genetex, Here, Magna, Nvidia, Qualcomm a ZF. Na svojom webe spoločnosť zatiaľ neuviedla žiadne ďalšie informácie ohľadom použitej techniky alebo výsledných parametroch.

Vychádzať teda zatiaľ musíme iba z dávnejšie uverejnených údajov, že o pohon sa bude starať dvojica elektromotorov a ich výkony by mali dosahovať 200 kW. Rozmery dosahujú 4 895 x 1 900 x 1 450 x 3 000 milimetrov (dĺžka x šírka x výška x rázvor) a hmotnosť by sa mala dostať na 2 350 kilogramov.

Maximálna rýchlosť novinky má dosahovať 240 kilometrov za hodinu, pričom z nuly na stovku má zvládať akcelerovať za slušných 4,8 sekundy. Vision S by malo ponúknuť autonómne riadenie druhej úrovne, čiže dokáže samostatne kontrolovať rýchlosť i smer svojej jazdy v niektorých situáciách. Prítomnosť vodiča je však stále nutná.

S tým súvisí aj novo zverejnená informácia o osadení až 40 rôznych senzorov, namiesto doteraz očakávaného počtu 33. Z videa sme sa následne mohli dozvedieť, že Sony plánuje zakomponovať do "infotainmentu" a širokého displeja na palubnej doske aj zábavné funkcie s možnosťou hrania hier za pomoci herného ovládača. 

Do výbavy by mala byť zahrnutá i možnosť ovládania hlasom či gestami, podobnými ako vo vozidlám nemeckej značky BMW. Spätné zrkadlá sú následne nahradené kamerami, podobne ako je tomu u modelu Honda e, Audi e-tron či chystaného elektromobilu IONIQ 5.

Sony

Je viac ako isté, že nepôjde o žiadny ľudový elektromobil určený masám, ale o exkluzívny prírastok v ponuke doterajších elektromobilov. Jeho prítomnosť na cestách však mnohí ocenia a to nielen kvôli atraktívnemu dizajnu, ale i samotnej propagácii alternatívneho elektrického pohonu. Vision S by tak mohol pomôcť celkovo prilákať ďalších ľudí a presvedčiť aj širokú verejnosť o benefitoch batériových áut. 

Elektromobil Sony Vision S je teda na dobrej ceste k sériovej výrobe a svetovému debutu. Z dizajnového hľadiska vyzerá dynamiky a atraktívne, ponúknuť má skvelé spracovanie, množstvo technológií a úctyhodný výkon. Zatiaľ sa však nevie, kedy by sme model mohli spoznať vo svojej finálnej podobe.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 19:36