StoryEditor

​Hyundai vylepšil svoj kompaktný crossover. Poteší dizajnom i predĺženým dojazdom

13.11.2020, 10:16
Hyundai Motor doprial svojmu úspešnému subkompaktnému SUV viacero vylepšení. Zámerom bolo, aby sa nový model Kona Electric stal pre zákazníkov ešte lepším.

Ešte ani nevychladla informácia o avizovanom príchode športovo-ladenej výbavy N Line pre novú generáciu Tucsonu a Hyundai už vypúšťa na svet ďalšiu novinku - facelift populárneho elektromobilu.

Elektrický Hyundai Kona patrí k jedným z najlepších modelov vo svojej triede a za dva roky pôsobenia na trhu sa celosvetovo predalo už viac ako 120-tisíc kusov, pritom viac ako 53-tisíc v Európe. Povesť chce teraz vylepšiť aj jemná modernizácia, ktorú výrobca viedol smerom k uhladenému dizajnu, technológiám i podávaniu lepších výkonov. 

„Keď sme v roku 2018 uvádzali na trh model Kona Electric ako prvé plne elektrické subkompaktné SUV na svete, bol to veľký krok smerom k dostupnej elektrickej mobilite,” vraví Andreas-Christoph Hofmann, viceprezident Hyundai Motor Europe pre marketing a produkt.

„S novým modelom Kona Electric ukazujeme, že Hyundai sa v plnej miere zaujíma o bezemisnú dopravu a zákazníkom poskytuje pokročilé asistenčné a bezpečnostné prvky, čím pre nich vytvára ešte príťažlivejšiu ponuku.”

Atraktívnejší už na prvý pohľad

Karoséria novinky sa zjednodušila, zjemnila a zbavila "rušivých" kriviek. Predná časť s novou uzatvorenou maskou dostala čistý a jednoduchý dizajn. Moderný vzhľad umocňujú denné LED svetlomety, ktoré zdôrazňujú široký postoj vozidla. Prednú časť dopĺňa i asymetricky umiestnený nabíjací konektor, ide o špeciálny prvok, ktorým sa Kona Electric naplno hlási k svojmu elektrickému pohonu.

Nové a ostrejšie tvarované svetlomety zasahujú až do bokov vozidla. Technologicky premyslené vnútorné časti svetlometov dostali technológiu mnohostranných reflektorov MFR. Vertikálne aerodynamické priečky v predných blatníkoch zlepšujú prúdenie vzduchu v priestore predných kolies a otvory na vstup vzduchu v spodnej časti nárazníka následne dostali vizuálne výrazné horizontálne lišty.

Hyundai

​Zadný nárazník obohatila nová lišta a nové horizontálne natiahnuté zadné svetlomety nadväzujúce na čistý vzhľad prednej časti. Oproti predchádzajúcej verzii model narástol na dĺžku o 25 milimetrov, čo prinieslo dynamickejší vzhľad.

Modernejší interiér

Novinkou modelu je použitie 10,25-palcovej digitálnej prístrojovej dosky. Okrem toho sa na požiadanie dodáva aj 10,25-palcová obrazovka AVN (Audio, Video, Navigácia), ktorá prináša nové možnosti konektivity. Jednotka AVN združuje viacero prvkov multimédií a komfortu vrátane prepojenia Bluelink, služieb Hyundai LIVE Services a konektivity Apple CarPlay či Android Auto.

Zákazníci, ktorí si vyberú osempalcovú verziu systému Display Audio, dostanú možnosť využívať bezdrôtové prepojenie mobilného telefónu s vozidlom prostredníctvom Apple CarPlay a Android Auto. Čerešničkou je v pozmenenej kabíne nová technológia ambientného osvetlenia aj pre priestor na nohy vodiča a predného spolujazdca a celkovo si zákazníci môžu vybrať spomedzi dvoch balíkov farieb prevedenia interiéru.

Hyundai

​Zákazníci získajú novú aktualizáciu rozhrania Bluelink, ktorá im umožní jednoduchšie a pohodlnejšie ovládať vozidlo pomocou mobilného telefónu alebo hlasom. Aplikácia zobrazí stav batérie a dojazd vozidla a pokiaľ je pripojené do nabíjačky, tak aj čas nabíjania. Okrem toho majú prístup k pokročilému nastavovaniu systému ovládania batérie - dokážu upraviť čas nabíjania, aby čo najviac vyhovoval ich potrebám a rozpočtu a využívali najlepšie ceny elektrickej energie.

Vďaka diaľkovému ovládaniu nabíjania Remote Charging môžu vodiči kedykoľvek spustiť či zastaviť nabíjanie a stačí im na to iba stlačiť tlačidlo v mobilnej aplikácii Bluelink. Ak je vozidlo v chladných mesiacoch pripojené na nabíjačku, môžu si užívatelia vďaka diaľkovému ovládaniu klimatizácie nastaviť kúrenie tak, aby bol interiér v požadovanom čase vyhriaty.

Vylepšený dojazd

Rovnako ako v minulosti, aj modernizovaná verzia modelu ponúka dve prevedenia pohonu. Verzia s dlhým dojazdom a s 64 kWh batériou poháňa elektromotor s maximálnym výkonom 150 kW (204 koní) a na stovku s ním elektrická Kona zrýchli za 7,9 sekundy. Základná verzia využíva batériu s kapacitou 39,2 kWh, takže motor s výkonom 100 kW (136 koní) s ňou dosiahne stovku za 9,9 sekundy.

Obe verzie, ako je pre elektromobily bežné, ihneď poskytujú maximálny krútiaci moment 395 Nm. Od prvého predstavenia v roku 2018 sa model Kona Electric vyznačoval jedným z najlepších dojazdov na elektrinu vo svojom segmente. Po vylepšení pneumatík pre modelový rok 2020 dosahuje verzia so 64 kWh batériou dojazd na nabitie až do vzdialenosti 484 kilometrov (podľa cyklu WLTP). Model s 39,2 kWh batériou zvláda vzdialenosti do 305 kilometrov (podľa cyklu WLTP).

Skvelým riešením modelu je systém nastaviteľného rekuperačného brzdenia, kedy si vie vodič intenzitu upravovať páčkami pod volantom. Pokiaľ je to možné, systém pomocou rekuperácie zbiera dodatočnú energiu. Rekuperačné brzdenie sa zvýši jemným pritlačením ľavého pedála, takže vozidlo dokáže zastaviť aj bez použitia bŕzd.

Hyundai

​Lítiovo-iónové polymérové batérie sa 100 kW rýchlym jednosmerným prúdom nabijú z 10 na 80 percent kapacity za 47 minút. Na požiadanie má Kona Electric aj 10,5 kW palubnú trojfázovú nabíjačku, ktorá výrazne skracuje čas nabíjania na trojfázových nabíjačkách so striedavým prúdom či na domácich nástenných nabíjačkách. Vodiči môžu nabíjať vozidlo aj z domácej zásuvky pomocou kábla so zabudovaným ovládaním ICCB.

Medzi upravené prvky Hyundai SmartSense novinky patria Asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní (RCCA) a Asistent na monitorovanie mŕtveho uhla (BCA) v prípade hroziacej kolízie s vozidlom v mŕtvom uhle dokáže automaticky preventívne aktivovať brzdy. RCCA predchádza kolíziám pri cúvaní tým, že v prípade odhalenia prichádzajúceho vozidla aktivuje brzdy. Ide o vylepšenie predchádzajúceho systému, ktorý iba vydal výstrahu.

Ďalšou novinkou je Upozornenie na odjazd vpredu stojaceho vozidla (LVDA), ktoré upozorní vodiča na to, že vozidlo, ktoré stálo pred ním, sa už pohlo, Upozornenie na bezpečné opustenie vozidla (SEW) a Upozornenie na prítomnosť cestujúcich na zadných sedadlách (RSA). Súčasťou výbavy je aj systém e-Call.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 07:20