StoryEditor

Vyhral model z Trnavy. Poznáme najlepšie elektromobily a hybridy​, podľa britského magazínu

11.11.2020, 13:12
Nový kompaktný Peugeot e-208, ktorý sa vyrába v PSA závode v Trnave, získal skvelé ocenenie „Elektrické malé auto roka“.

Kompaktný mestský Peugeot e-208 vo verzii Allure Premium, ktorý sa mimochodom vyrába v trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia, získal skvelé ocenenie Electric Small Car of the Year - Malý elektromobil roka.

Ocenenie je výsledkom úplne novej ankety, ktorú známy britský časopis What Car? venuje elektromobilom. Informoval o tom hovorca závodu Peter Švec. Nová generácia tohto šikovného modelu Peugeot 208, ako uviedol hovorca, pritom už začiatkom roka 2020 získala aj prestížnu cenu European Car of The Year - Európske auto roka.

​Plne elektrický derivát s označením Peugeot e-208 predstavuje najnovšiu generáciu sto percent elektrických vozidiel Peugeot 208 s nulovými emisiami CO2. A čím "slovenská" novinka najviac zaujala?

Rozhodla ponuka, interiér i jazdné vlastnosti

Odbornú porotu časopisu What Car? presvedčila okrem iného možnosť kupujúcich pri tomto modeli vybrať si typ motorizácie medzi plne elektrickým motorom alebo klasickými benzínovými či dieselovými motormi. Porotu taktiež zaujal interiér vozidla, bodoval aj komfort odpruženia a samotná úroveň dojazdu v reálnych jazdných podmienkach.

Elektrický pohon modelu Peugeot e-208 je vybavený batériou s kapacitou 50kWh a elektromotorom s výkonom 100 kW (136 koní), pričom celkový dojazd na jedno nabitie je udávaný podľa normy WLTP až 340 kilometrov. Batériu je následne možné nabiť na 80 percent jej kapacity za menej ako 30 minút cez rýchlonabíjaciu stanicu s výkonom 100 kW.

Volkswagen

​Skvelé elektrické ocenenie si však berie aj víťaz kategórie Value car (Auto s najlepšou hodnotou za peniaze), ktorým sa stal opäť "slovenský" Seat Mii Electric. Ten sa totiž vyrába v bratislavskom závode Volkswagen a je jedným z trojčiat spolu s Volkswagenom e-UP! s Škodou Citigo-e iV. 

V kategórii luxusných SUV si uchmatol titul špičkový Jaguar I-Pace, v strednej triede dominovala Tesla Model 3 a v prípade výkonných športiakov určila odborná porota za víťaza brutálny model Porsche Taycan.

Z rodinných áut získal potom ocenenie Hyundai Ioniq a najlepším sedemmiestnym elektromobilom sa stala Tesla Model X. Malé SUV v tomto smere najlepšie reprezentovala Kia e-Niro, ktorá zaujala porotu aj vo svojej plug-in hybridnej verzii.

Ocenené plug-in hybridy

Aj tejto kategórii elektrifikácie sa totiž britský magazín venoval a vybral tých najlepších. Víťazom rodinných áut sa stal plug-in hybridný Mercedes A250 e, ktorého sme chválili aj v našom redakčnom teste najmä vďaka možnosti rýchleho nabíjania. V kategórii väčších SUV zabodoval Ford Kuga plug-in hybrid a z praktických kombíkov vybrali odborníci českú plug-in hybridnú Škodu Superb iV.

Škoda

​Keď už sme pri praktickosti, ak hľadáte plug-in hybridný sedemmiestny automobil, podľa britského magazínu je najlepšou voľbou Volvo XC90 s prívlastkom Recharge T8. Strednú triedu ovládlo skvelé plug-in hybridné BMW 330e a model X5 xDrive 45e následne bodoval medzi luxusnými hybridnými SUV s možnosťou dobíjania z externého zdroja.

A ktoré vozidlo sa môže pochváliť britským titulom najlepšieho výkonného športiaku s plug-in hybridnou technikou? Podľa odbornej poroty magazínu What Car? je to špičkové Porsche Panamera 4 E-Hybrid.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:06