StoryEditor

Auto, ktoré aj po desaťročí dominuje. Patrí medzi najvyhľadávanejšie jazdené modely

09.11.2020, 14:08
Autor:
rperpe
Na Slovensku patrí k "bestsellerom" aj desať rokov po ukončení svojej výroby. Stojí na čele trhu s ojazdenými vozidlami.

Jazdné automobily si ľudia najčastejšie volia ako alternatívu za výhodnejšiu sumu, avšak s rovnakou alebo dokonca i lepšou výbavou. Nie je totiž tajomstvom, že nové vozidlá strácajú na svojej hodnote v podstate okamžite, ako vyjdú z "garáže" dílera. Luxusné modely môže takto stratiť za niekoľko prvých rokov i desiatky percent zo svojej kúpnej sumy.

​Ojazdené vozidlá však môže byť vítaným spoločníkom aj v dnešných neľahkých korona časoch. Niekedy doslova za pár eur získate osobné "presúvadlo", v ktorom je šanca nákazy novým koronavírusom podstatne nižšia než v hromadnej doprave. A lacnejšie staršie modely pritom nemusia byť zlou voľbou - majú menej elektrickej výbavy, ľahšiu techniku a aj servis bude tým pádom finančne menej náročný. 

Česká stálica

Medzi obľúbených adeptov patrí napríklad Škoda Octavia prvej generácie, ktorá je v našich končinách stále v hľadáčiku množstva motoristov. Najmladšie kusy tohto ikonického modelu mladoboleslavskej automobilky pritom tento rok „oslavujú“ už 10 rokov od ukončenia výroby. Ich priemerná cena za posledných 10 rokov klesla o 2 700 eur na súčasných približne 2 400 eur.

Priemerný vek je dnes na úrovni 16 rokov s nájazdom niečo vyše 210-tisíc kilometrov. Tieto údaje vyplývajú z analýzy trhu ojazdených áut Barometer, ktorú každomesačne pripravuje známa sieť autocentier AAA AUTO. V ich pobočkách sa pritom vlani predalo až 625 vozidiel Škody Octavia prvej generácie.

Obľúbenosť prvej Octavie potvrdzuje aj prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO Petr Vaněček: „Už od svojho uvedenia na trh je Octavia prvej generácie stálicou v hľadáčiku zákazníkov. Hlavne v dnešnej dobe, kedy nikto poriadne nevie, ako sa situácia okolo pandémie bude ďalej vyvíjať, je to celkom lacná a servisne nenáročná investícia do dopravného prostriedku, ktorý za roky svojej prítomnosti na trhu preukázal očividné kvality.“

​Oproti roku 2010, kedy po štrnástich rokoch výroba jednotkovej Octavie skončila (nástupom druhej generácie v roku 2004 sa Octavia prvej generácie premenovala na Octaviu Tour I. a pod týmto menom sa vyrábala do roku 2010), sa z modelu v autocentrách tejto značky v minulom roku predalo o 1 514 kusov menej.

Ubúda taktiež aj najobľúbenejšia spoĺahlivá turbodieselová motorizácia s označením 1.9 TDI, ktorá bola v roku 2010 zastúpená až v 58 percentách prípadoch, v minulom roku sa ich predalo 45 percent.

Trh ojazdených automobilov

Analýza celoslovenskej ponuky jazdených vozidiel ukázala, že v októbri opäť narástol počet áut na sekundárnom trhu. V slovenskej inzercii sa totiž objavilo až 52 328 vozidiel, čo bolo o 1 008 viac v porovnaní s ponukou v septembri tohto roka. Stredná hodnota ceny bola v októbri 6 800 eur a stav tachometru 162 500 kilometrov.

​Stredná hodnota veku automobilov sa pohybovala okolo deviatich rokov. Najviac ponúkaných vozidiel sa nachádzalo v Bratislavskom kraji, nasledoval Nitriansky a potom Banskobystrický kraj. Naopak, najmenší výber mali zákazníci v Prešovskom a Trenčianskom kraji.

„Všeobecne sa dá povedať, že po opätovnom zavedení prísnejších vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu, sa zákazníci začali orientovať na autá z lacnejších kategórií. Môžeme očakávať, že tento trend bude pokračovať aj v najbližšej dobe, pretože ľudia stále nemajú ekonomickú istotu,“ komentuje na záver súčasnú situáciu na trhu Vaněček.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 18:01