StoryEditor

Taliani šokujú, postavili SUV limuzínu s raritným motorom. Ukážu ju už v októbri

03.10.2020, 00:00
Talianska spoločnosť z Modeny šokuje automobilový svet. Už tento mesiac chce svetu predstaviť SUV limuzínu s názvom Aznom Palladium.

Aznom Palladium, ako sa pripravovaná novinka nazýva, je označovaná za hyper limuzínu a má kombinovať bezhraničný luxus s poriadnym výkonom, pohonom všetkých kolies a zvýšenou priechodnosťou ľahším terénom. Dopyt po tomto aute údajne existuje, cena však rozhodne nebude ľudová.

Má to byť super auto, aké doteraz nikto nepostavil. Spoločnosť Aznom stavia hyper limzínu Palladium, ktorá kombinuje karosériu tradičnej luxusnej limuzíny a vozidlo kategórie SUV do jedného obrieho celku s dĺžkou okolo šesť metrov.

​Firma sídliaca v Modene zároveň tvrdí, že majú pre svoje auto dostatok zákazníkov a rozhodne nepôjde len o pár kusovú výrobu. Na vývoji novinka sa spolupodieľa aj niekoľko renomovaných dodávateľov, pričom výsledkom celého snaženia má byť do detailov dotiahnuté a premyslené vozidlo konkurujúce svetovým výrobcom najprestížnejších luxusných limuzín. 

V tomto smere sa teda Aznom Palladium postaví napríklad aj britskej legende Rolls-Royce Cullinan či Rolls-Royce Phantom, no vďaka jedinečne riešenej karosérii nebude mať zrejme žiadneho priameho konkurenta. Kabíne má podľa dostupných skíc dominovať stredový vertikálny displej infotainemntu a očakávať možno aj digitálny prístrojový štít pred vodičom.

Zaujímavo vyzerá i nákres zadných sedadiel detaile zakomponovaných do koncovej časti auta. Nechýba ani výsuvná "polička" na poháre, cigary či vychladený drahý alkohol pre tých dôležitejších cestujúcich na sedadlách vzadu.

Aznom

Exteriérový vzhľad potom zaujme napríklad mohutným zadkom, štíhlymi svetlometmi a podsvietenou veľkou maskou chladiča - dnes takéto riešenie využíva BMW X6 i Škoda Enyaq iV. Celú karosériu okrem toho dopĺňajú výrazné prelisy a otvory pre prívod vzduchu. Bude zaujímavé sledovať, čo všetko sa dostane i do sériovej verzie.

​Zaujímavosťou auta je potom, okrem práve nevšednej kombinácie SUV a limuzíny, pohon pozostávajúci z (najpravdepodobnejšie dvanásťvalcového) motora naladeného na úctyhodných 680 koní, aby dokázal túto masu dostatočne svižne rozhýbať. Žiadneho športovca však nemožno čakať.

​Presné technické detaily si Aznom zatiaľ necháva pre seba, istý je len pohon všetkých kolies (aj pohon dvojice kolies-zrejme zadných) a vysoký podvozok s ochranou proti poškodeniu, takže reálny bude aj občasný výlet na nespevnené povrchy.

Každopádne, s takýmto luxusným a veľkým autom sa bude brodiť blatom len možno jedno percento záujemcov. Ak vôbec niekto. Taliani však model popisujú ako „All Terrain“ sedan a jeho predprodukčnú verziu by mali ukázať už tento mesiac (október 2020) v Miláne.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:57