HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Odvrátená stránka nových áut. Legendárna vôňa zrejme skončí, spôsobuje alergické reakcie

14.09.2020, 13:17
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Atmosféra a pocit, ktorý pri kúpe jazdeného vozidla nezažijete. Podpisuje sa pod to i špecifická vôňa nového auta, ktorá však spôsobuje problémy.

Vôňa nového auta. Hádam nič nie je lepšie a často je práve ona dôvodom, prečo si ľudia nekúpia jazdené vozidlo. Milujú ju deti, mladí aj starí. Dokonca podľa nej vymýšlali aj parfém.

Zdá sa však, že v dnešnej šialenej dobe sa aj vôňa nového auta stala problémom. Magazín Autocar priniesol reportáž o možných rizikách tohto zápachu, ktoré spôsobujú prchávé látky (VOC). Pachy chemikálií, ropných produktov a plastov totiž už spôsobovali rôzne alergické reakcie.

Práve tento tradičný a lákavý voňavý mix spôsobuje mnohým zákazníkom problémy v podobe alergických reakcií, medzi ktoré patrí napríklad podráždenie očí, závraty, dýchavičnosť, únava alebo nevoľnosť. A bežne používané chemikálie acetaldehyd, akroleín, benzén, etylbenzén, formaldehyd, styrén, toluén a xylén sa z interiéru vozidiel len tak nestratia.

Neustále sa totiž vyparujú vplyvom slnečného žiarenia. Najväčší problém to robí užívateľom v Ázii, kde už táto “choroba” dostala aj pomenovanie: syndróm chorého auta. S regulovaním používania prchavých látok už preto začali v Južnej Kórei, kde to nariadilo Ministerstvo Pôdy, Infraštruktúry a Transportu.

Podobné nariadenia však platia aj v Japonsku a Rusku. V Číne existuje návod pre hodnotenie kvality ovzdušia osobných automobilov, ktorý je v platnosti od roku 2012, pričom od roku 2021 bude tento návod dokonca povinným.

​To vedie výrobcov automobilov k úplnému odstráneniu vône nového auta. Ford si už nechal patentovať proces na úplne eliminovanie tejto vône, respektíve pre mnohých nežiadúceho "zápachu". V Európe je tento problém evidovaný Európskou Hospodárskou komisiou od roku 2014.

V súčasnosti komisia tlačí na sprísnenie návodov na schvaľovanie kvality ovzdušia v interiéroch áut, avšak to si zatiaľ žiadna z členských krajín neosvojila. Nebude to zrejme dlho a pre nepriaznivé účinky látok VOC sa povestná vôňa nového auta vytratí aj z interiérov u nás.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 02:25