StoryEditor

BMW ukázalo detail chystaného elektrického SUV. Obria maska dostane zaujímavú úlohu

03.08.2020, 15:30
Autor:
rperpe
Sériové "obličky" pripravovaného elektrického športovo-úžitkového vozidla iNEXT budú zastrešovať bezpečnosť posádky i funkčnosť mnohých dôležitých systémov.

Nemecká prémiová automobilka BMW začína pomaly lákať na premiéru chystaného plne elektrického SUV s označením BMW iNEXT. Jeho výroba by mala odštartovať budúci rok na montážnej linke v Dingolfingu, pričom má byť prvým elektrickým vozidlom celej skupiny BMW pripravené na automatizovanú jazdu.

​Aktuálne značka prináša detailné informácie o inovatívnej maske chladiča, ktorú pomenovali "oko" (the "eye"). Automobilka pritom nedávno rozvírila vlnu debát, keď uviedla na svet nový rad 4, ktorý dostal úplne novo tvarovanú masku a predtým sa o rozruch postarali i obrovské masky chladiča osadené na špičkových modeloch X7 či 7. Téma "obličiek", ako sa maska chladiča v kruhoch BMW nazýva, bude teda zrejme opäť na pretrase.

Obličky, veľkosťou i tvarom podobné tým na "štvorkovom BMW", umožňujú integráciu kamerovej technológie, radarových funkcií a ďalších senzorov potrebných pre vysoko rozvinuté asistenčné systémy do prednej časti vozidla. Nakoľko elektromobil nepotrebuje nasávanie vzduchu pre ochladzovanie motora, mohli technici tejto časti vozidla zveriť túto dôležitú úlohu - dbať na bezpečie posádky i funkčnosť mnohých asistenčných systémov.

Maska pre iNEXT bola vyvinutá v stredisku ľahkých konštrukcií a technológií BMW Group Landshut (LuTZ) a je podľa slov automobilky symbolom transformácie tohto odvetvia. 

„Automatizovaná jazda je pre Nemecko ako priemyselnú lokalitu obrovská šanca. Vďaka technológiám zameraným na budúcnosť vytvárame rozhodujúce konkurenčné výhody. Najmä počas súčasnej transformácie nášho sektora naša interná výroba komponentov v Landshute preberá viac ako kedykoľvek predtým úlohu inovačného centra,“ hovorí člen predstavenstva Andreas Wendt.

BMW

​Podpredseda vlády Bavorska Aiwanger ocenil silu a prítomnosť skupiny BMW vo východnom Bavorsku: „Budúci projekt BMW iNEXT podčiarkuje hospodársky význam automobilového priemyslu a konštrukcie vozidiel v regióne. Štát Bavorsko je hrdý na to, že sa na tomto mieste otvára táto dôležitá kapitola v histórii odvetvia.“ 

BMW si od chystaného elektrického SUV veľa sľubuje a preto má ísť o najlepšie a najpokrokovejšie vybavený model tohto segmentu na trhu. Dokonca sa od neho očakáva, že k značke priláka i zákazníkov od konkurenčných značiek.

Veľké luxusné SUV vyrastie na novej modulárnej platforme a bude súčasťou stratégie NUMBER ONE > NEXT, ktorá prepája elektrický pohon, autonómnu jazdu, konektivitu a pokročilé služby. Novinka má podľa predpokladov ponúknuť dojazd do 600 kilometrov podľa normy WLTP a autonómne riadenie tretej úrovne.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 12:46