StoryEditor

Nový konkurent pre Teslu i Volkswagen? Poľská firma predstavila štýlové koncepty

31.07.2020, 12:33
Autor:
ČTKČTKrperpe
Novinky od našich susedov by sa mali dostať do sériovej výroby už v roku 2023. V budúcom roku má totiž na juhu Poľska vyrásť továreň i výrobná linka.

Automobilky sveta chrlia jednu elektrifikovanú novinku za druhou. Do tohto štádia ich dohnali okrem iného aktuálne prísne emisné limity, ktoré spôsobujú výrobcom vrásky na tvári kvôli hroziacim mastným pokutám za ich prekročenie. Vývoj a produkcia elektrických automobilov sa však netýka iba zabehnutých značiek.

​K radu "ekologicky zmýšľajúcich" automobiliek sa totiž pridáva poľská spoločnosť ElectroMobility Poland, ktorá aktuálne predstavila svoje prvé dva prototypy plne elektrických modelov, ktoré plánuje uviesť na trh pod značkou Izera. Informovala o tom na svojom webe verejnoprávna poľská televízia TVP.

Názov elektromobilov je podľa nej inšpirovaný Jizerskými horami na česko-poľskom pohraničí a riekou Jizerou. Firma uviedla, že vytvorenie prototypov stálo okolo 30 miliónov zlotých (zhruba 6,8 milióna eur).

Jedným je SUV a druhým kompaktný hatchback. Ako uvádza výrobca, päťdverové športovo-úžitkové vozidlo má silnú siluetu, ktorá v sebe spája ľahkosť, eleganciu a modernosť. Je to pritom automobil s harmonickými rozmermi, výrazným charakterom, ktorý umožňuje pohodlné a bezpečné cesty po meste, ako aj na dlhšie trasy.

Hatchback má následne atraktívnu a tvarovo silnú siluetu a perfektné proporcie. Elegantná, no zároveň dynamická línia tela upozorňuje na jedinečný charakter vozidla.

Na pohľad vyzerá byť kvalita materiálov i spracovanie interiéru na pomerne vysokej úrovni, čo podčiarkujú aj dva opticky spojené displeje na palubnej doske či luxusne pôsobiace farebné kombinácie panelov dverí, palubnej dosky a sedadiel.

Izera

​Na snímkach však vidieť aj niekoľko praktických pomôcok, ako napríklad pomocný držiak pre deti pri nastupovaní a výklopný stolík zo zadnej časti predných sedadiel. Či sa tieto prvky dostanú aj do finálneho prevedenia je zatiaľ otázne.

Elektromobily Izera podľa informácií firmy dokážu prejsť na jedno nabitie až 400 kilometrov a v disciplíne zrýchlenia z nuly na sto kilometrov za hodinu sa chvália hodnotou necelých osem sekúnd. Ich batériu však bude možné počas pol hodiny nabiť na 80 percent. 

Po príchode na trh by mohli novinky, zatiaľ podľa predbežných dostupných údajov, potrápiť aj konkurentov v podobe napríklad Volkswagenu I.D.3 či elektrických Modelov 3 americkej Tesly. Kvalitou sa zrejme naozaj priblížia, rozhodujúca však bude ešte cena pripravovaných poľských vozidiel.

Spoločnosť ElectroMobility Poland vznikla v roku 2016, jej akcionármi sú poľské energetické firmy Enea, Energa, Tauron a PGE. Produkciu elektromobilov chce začať výrobca v roku 2023 a už v budúcom roku by chcela na juhu Poľska postaviť továreň a výrobnú linku, píše TPV.

Spustenie výroby elektromobilov si podľa nej vyžiada štyri až päť miliárd poľských zlotých (približne 900-tisíc až 1,1 milióna eur). Spoločnosť teraz rokuje s rôznymi podnikmi o financovaní tohto projektu.

01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 12:05