StoryEditor

Honda predstavila airbag ako baseballová rukavica. Uchopí pri nehode spolujazdca

23.06.2020, 11:20
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Nový veľký airbag v tvare rukavice má zabrániť okrem iného aj prílišnej rotácii tela po náraze. Predchádza tým i veľkým vnútorným poraneniam mozgu.

Honda dáva o sebe vedieť nielen novými autami, ale aj technológiami, v ktorých už neraz predviedla, minimálne v rámci segmentu, prvenstvo. Tentoraz posiela na trh nový druh trojdielneho airbagu.

Japonská automobilka sa pochválila novým čelným nafukovacím vankúšom, fungujúcim ako baseballová rukavica. Ten má za úlohu ochrániť spolujazdca pred nebezpečnými nárazmi a to z rôznych uhlov.

Špeciálny airbag totiž obopne hlavu spolujazdca aj telo tak, by zabránil jeho kontaktu s vodičom, prípadne predmetmi v bezprostrednom okolí hlavy. Dokáže tak viac chrániť spolujazdca a zabrániť jeho poraneniu pri šikmých nárazoch z boku, kedy je posádka vystavená čiastočne aj bočnému preťaženiu.

„Airbag je postavený tak, aby sa v prípade nehody dostal do kontaktu s hlavou skôr, než to dokáže štandardný frontálny airbag. Zároveň hornú časť tela pasažiera bezpečne uchopí a nedovolí jeho odskočeniu do strany a následnému kontaktu s predmetmi v okolí, či dokonca s vodičom,“ hovorí Eric Heitkamp z amerického vývojového strediska Hondy.

Ďalej vysvetľuje, že ich nový airbag nielenže chráni hlavu zo všetkých strán, ale zároveň zabraňuje neprimeranej rotácii hlavy po náraze, ktorá je neraz príčinou veľkých vnútorných zranení spôsobených veľkým zrýchlením mozgu počas nehôd.

​Novinku vyvinutú v spolupráci so spoločnosťou Autoliv predstavila automobilka v modeli Acura TLX 2021 aj vo videu, pričom si ju nenecháva len pre seba, ale práve cez Autoliv ju ponúka aj ostatným automobilkám.

Tie môžu na základe dohôd s Hondou a Autoliv výhody nového airbagu dokonca využiť aj pre svoj marketing. Je preto viac než pravdepodobné, že sa airbag v tvare baseballovej rukavice čoskoro stane bežnou súčasťou bezpečnostnej výbavy viacerých automobilov na trhu.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 08:05