Opel
StoryEditor

Opel poodhaľuje očakávanú novinku. Interiérom môže konkurovať aj Mercedesu

05.06.2020, 13:26
Automobilka chce posunúť úroveň i povedomie modelom Mokka, pričom jej v tom má pomôcť i moderný a do vysokej miery digitalizovaný interiér.

Opel postupne poodhaľuje svoju pripravovanú a očakávanú novinku menom Mokka. Nová generácia modelu, ktorá príde po ôsmich rokoch od predstavenia predchodcu, má podľa slov samotnej automobilky jasne a smelo ukazovať, ako budú vyzerať aj ďalší členovia značky - čisté a presné tvary, zredukované na základné prvky.

Prednedávnom sme vám priniesli prvú ochutnávku "dizajnu" modelu, ktorý predstavoval maskovaný prototyp v zelenej fólii absolvujúci posledné testovacie jazdy. Zadná časť na štýl SUV-kupé, ale aj dlhý rázvor, kolesá v smaotných rohoch karosérie a krátke previsy. Podobnosť má byť najvýraznejšia s konceptom Opel GT X Experimental a už na úvod príde s elektrickým pohonom.

Viceprezident Opel Design, Mark Adams a jeho tím vyvinuli filozofiu pre charakteristický nemecký dizajnový jazyk, ktorý spája jasnosť s výrazným výrazom. Tá sa vzťahuje na interiér aj exteriér novej generácie Mokka, pričom digitalizáciu a výrazný krok v pred vidieť najmä v novo poskytnutej skici interiéru.

​Vodič sa teraz totiž pozerá na plne digitálny prístrojový štít a ďalší jeden alebo dva displeje spojené v jeden optický celok nazývaný Pure Panel. Zbavený bol totiž všetkých fyzických tlačidiel a predstavuje podobný vzhľad, ako je tomu u súčasných vozidiel Mercedes-Benz. 

„S novou Mokkou prinášame zákazníkom Opel Pure Panel prvýkrát. Veľké displeje, integrované do jedného horizontálneho informačného formátu, minimálny počet fyzických ovládacích prvkov a jasné detoxikované digitálne informácie, spolu vytvárajú optimalizovaný zákaznícky zážitok,“ uviedol viceprezident Opel Design, Mark Adams.

Štruktúra panela Opel Pure spolu so široko roztiahnutými obrazovkami robí celý rad tlačidiel a ovládacích prvkov v podstate zbytočnými. Poskytuje najnovšie digitálne technológie a najdôležitejšie informácie pre vodiča, napríklad správu energie uloženej v batérii elektrickej Mokky, bez akýchkoľvek dráždivých vizuálnych stimulov a rozptylovania.

Minimálny počet tlačidiel a ovládacích prvkov v kabíne ponúka správnu rovnováhu medzi digitalizáciou a čisto intuitívnym ovládaním bez toho, aby ste museli prechádzať do vedľajších ponúk. Zaujímavo riešené je však rozloženie displejov, keďže na skici vidieť pravdepodobne tri - v pravo sa nachádza malá obrazovka zobrazujúca zábery zo vstavanej kamery alebo premieta zábery zo systému nočného videnia.

​Pribudol aj športovo ladený a na spodnej strane výrazne skosený volant.  Ako sme informovali už v predchádzajúcom článku o pripravovanom modeli Mokka, novinka bude po svojom príchode koncom roka zdá sa "prevratným" vozidlom, do ktorého vkladá značka veľké nádeje. Či sa podarí naplniť očakávania a na aký výsledok sa budú môcť zákazníci či priaznivci značky po ôsmich rokoch od uvedenia prechádzajúcej generácie tešiť, je zatiaľ otázne.

Jedno je však jasné, Opel plánuje zabodovať proti konkurencii okrem bohatej ponuky motorizácií aj štýlovým dizajnom. Technické špecifikácie však zatiaľ nepoznáme, hoci sa dá predpokladať, že budú zdieľané spolu s modelmi koncernu PSA.

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 19:50