StoryEditor

Crossover a sedan v jednom? Citroën chce novinkou naskočiť na úspech Lady

05.05.2020, 11:35
Spojenie jedného z aktuálne najpopulárnejších segmentov, ktorým je Crossover, so sedanom môže priniesť najmä na ázijských trhoch veľký úspech.

Allroad, Stepway alebo Scout. Nech už výrobca pridá akýkoľvek prívlastok, kombíky na zdvihnutom podvozku s oplastovanou karosériou sú pomerne obľúbenou alternatívou crossoverov či športovo-úžitkových vozidiel. V ponuke ich nájdeme u prémiovej značky Audi, zastúpenie má i Subaru, Dacia, no taktiež česká Škoda. 

Ak by sme však podobný koncept použili s karosériou sedan, úspech by sa zrejme nedostavil. Pre Európanov je totiž tento štýl pravdepodobne až príliš odvážny a preto sa veľmi neujal ani jeden z minima zástupcov v podobe modelu Volvo S60 CrossCountry. Hoci sa stále drží v predaji, stretnúť ho na cestách je pomerne rarita.

V podstate jediným úspešným modelom, ktorý sa dokázal v takomto riešení presadiť, je Lada Vesta Cross Sedan. Jej predaje sú totiž na domácom ruskom trhu viac než dobré. Lada Vesta Sedan Cross je v poradí štvrtým členom rodiny Vesta, po sedane a verziách SW (kombi) a SW Cross.

Od bežného prevedenia sa auto odlišuje napríklad ochranným oplastovaním, ale taktiež vyššou svetlou výškou podvozka a zavesenia, takže by problémom nemala byť ani jazda mimo spevnených ciest. Pohon všetkých kolies však k dispozícii nie je.

​​Na úspechy Lady by chcela "nadviazať" automobilka Citroën, ktorá rozbieha produkciu podobne koncipovaného modelu s označením C3L, avšak k dispozícii bude (aspoň zatiaľ) len na čínskom trhu.

Pre ázijské krajiny pritom v poslednom čase vzniká čoraz viac špecializovaných áut, ku ktorým sa radí aj Škoda so štýlovými SUV-kupé modelmi Kodiaq GT a Kamiq GT.

​Práve v ázijských krajinách sú sedany, crossovery a SUV veľmi obľúbenou odrodou. Prečo teda tieto populárne segmenty nespojiť? Prichádza teda model Citroën C3L, ktorý dostal už podľa názvu predĺžený rázvor 2 666 milimetrov a na dĺžku dosahuje zhruba 4,5 metra.

Výrobca ho posadil na platformu crossoveru C3-XR predávaného v Číne už niekoľko rokov, z ktorého preberá i niekoľko podobností v exteriéri a interiéri. O pohon by sa mal starať výlučne 1,2-litrový trojvalec s výkonom 84 kW a krútiacim momentom 190 Nm.

Spolupracovať má so šesťstupňovou automatickou prevodovkou, poháňaná bude iba predná náprava a cena by mala štartovať na sume zhruba 110-tisíc jüanov (niečo vyše 14-tisíc eur). Svojský "terénny" sedan sa začne v Číne predávať v druhej polovici tohto roka a do Európy sa zrejme nikdy nedostane. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 07:42