StoryEditor

Nemci poodhaľujú nové štýlové SUV. Má zmeniť vnímanie značky

23.04.2020, 14:12
Nová Mokka má ambíciu stať sa najvrušujúcejším vozidlom v celej histórii značky Opel, ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Opel - Michael Lohscheller.

Po ôsmich rokoch od predstavenia predchodcu sa obľúbené kompaktné SUV, respektíve crossover s označením Mokka X, dočká nástupcu v podobe novej generácie. Mnohí už pokračovaniu tohto modelového radu nedávali veľké nádeje, keďže Opel pod krídlami PSA predstavil podobne zameraný Crosland X. Po niekoľkých dohadoch a renderových snímkach šíriacich sa po internete prichádza i prvá oficiálna ochutnávka novinky.

Nový pripravovaný model Opel Mokka je už podľa informácií priamo od značky na cestách, kde sa podrobuje dôkladnému testovaniu. I keď je vozidlo ešte zamaskované, vidno nápadnú zadnú časť zrezanú na štýl SUV-kupé. Dočinenia budeme mať teda so štýlovým crossoverom so šikovnými rozmermi. A okrem toho príde už na úvod s elektrickým pohonom.

Mokka druhej generácie je podľa slov automobilky úplne nová a potešiť má i novými technológiami vrátane spomínaného elektrického pohonu. Výroba má odštartovať vo štvrtom štvrťroku 2020, pričom prvé sériové vozidlá budú práve elektrické a k zákazníkom by mali doraziť začiatkom budúceho roka.

Rozdielom, ktorý prináša nová generácia, je aj upravené označenie. Oproti minulému prevedeniu zo svojho mena vypúšťa „X“ – rovnako ako najpredávanejšia prvá generácia pri svojom uvedení v roku 2012. Vtedy Mokka zaujala svojimi kompaktnými rozmermi a robustným vzhľadom. Teraz sa k týmto tvarom a robustnosti, ale v omnoho progresívnejšom a modernejšom zmysle, výrobca pri modeli opäť vracia.

Zákazníci sa môžu od začiatku predaja tešiť na čisto elektrické prevedenie, ktoré sú dnes pre automobilky dôležité pre splnenie stanovených emisných limitov, no model bude k dispozícii aj s bohatou ponukou spaľovacích motorov.

Vodiči a spolujazdci sa okrem toho môžu tešiť na plne digitalizovaný interiér, pretože dizajnéri značky Opel venovali veľkú pozornosť tomu, aby ho čo najviac zredukovali a ponechali len tie najpodstatnejšie prvky. Uvidíme, či to nebude krok vedľa a mimo intuitívneho ovládania.

Generálny riaditeľ spoločnosti Opel Michael Lohscheller však hovorí: „Vývoj novej Mokky som veľmi pozorne sledoval dva a pol roka a som veľmi hrdý, že od samého začiatku bude v ponuke s elektrickým pohonom. Môžem sľúbiť, že nová Mokka bude jedným z najvzrušujúcejších vozidiel v celej histórii značky Opel. Druhá generácia Mokky ukazuje všetko, čo dnes Opel znamená, a má ambíciu zmeniť vnímanie našej značky.“

Novinka bude po svojom príchode koncom roka zdá sa "prevratným" vozidlom, do ktorého vkladá značka veľké nádeje. Či sa podarí naplniť očakávania a na aký výsledok sa budú môcť zákazníci či priaznivci značky po ôsmich rokoch od uvedenia prechádzajúcej generácie tešiť, je zatiaľ otázne.

Jedno je však jasné, Opel plánuje zabodovať proti konkurencii okrem bohatej ponuky motorizácií aj štýlovým dizajnom. Technické špecifikácie sa zatiaľ v žiadnych oficiálnych vyjadreniach výrobcu nespomínajú, je možné však očakávať, že budú podobné ako pri koncernových súrodencoch. 

Dá sa tak predpokladať, že elektrický pohonný systém bude tvoriť rovnaká technika, ako pri Opel Corsa-e, Peugeot e-208, Peugeot e-2008 a DS 3 Crossback E-Tense. Výkonovo teda môžeme hovoriť o predpokladaných hodnotách 100 kW, krútiacom momente 260 Nm a batérii s kapacitou 50 kWh.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 13:46