StoryEditor

Odvrátená stránka komfortnej výbavy. BMW ukradli len za dve minúty

21.04.2020, 14:10
Prvky výbavy môžu prinášať množstvo benefitov, no niektoré vám môžu spôsobiť naozaj vážne problémy - napríklad taký bezkľúčový prístup.

Automatická klimatizácia, vyhrievanie a ventilácia sedadiel, ale aj adaptívny tempomat či udržiavenie v jazdnom pruhu a automatické parkovanie. Moderné automobily disponujú množstvom pokročilej technike, ktorou si viete rozšíriť základnú výbavu vozidla. Mnohé sú užitočné, zvyšujú bezpečnosť alebo komfort na palube.

Medzi praktické doplnky patrí i bezkľúčové otváranie dverí a štartovanie auta, keď v podstate kľúč od vozidla nemusíte ani vyberať z vrecka. Vďaka vysielanému signálu automobil eviduje, že stojíte poblíž a dovolí vám otvoriť dvere. Málokto však pozná odvrátenú stránku tohto obľúbeného a najmä u prémiových značiek už pomerne zaužívaného prvku výbavy.

Svoje o tom vie aj majiteľ športového modelu BMW M2 zo susedného Poľska. Nejde pritom vôbec o prvý a rozhodne nie ani o posledný takýto prípad. Už v minulosti sme vás o podobnom spôsobe krádeže informovali, keď zlodejom na odcudzenie auta stačilo len pár minút alebo sekúnd.

Šťastný koniec

Na videozázname kamery namontovanej na dome vidno, ako zlodeji použili známu techniku, kedy jeden člen zosilňuje signál kľúča odloženého niekde v dome a druhý čaká pri vozidle aby ho mohol otvoriť a naštartovať. V tomto prípade stačili len zhruba dve minúty a zlodeji už z pozemku odchádzali na "svojom novom" aute.

Celý proces im mal podľa majiteľa zabrať maximálne päť minút - aj s obhliadkou okolia. Tento prípad má však pomerne šťastný koniec, keďže majiteľ na sociálnej sieti píše, že sa vozidlo podarilo nájsť po 1,5 hodine asi 40 kilometrov od domu. Bolo naštartované a s nemeckými evidenčnými tabuľkami.

​​"Pravdepodobne sa zlodeji chceli presvedčiť, že ich nikto nesledoval a pokračovať vo svojom pláne,“ hovorí. Vďaka promptnosti, hlasnému výfuku, ktorý zobudil jeho aj susedov, a zabudovanému GPS sa vozidlo však podarilo rýchlo nájsť.

"Chcel by som pochváliť policajtov z policajného riaditeľstva Poviat v Bełatatone. Je pravda, že ma potrestali pokutami, ale odpúšťam im. Bez nich by som svoje auto naspäť nezískal," ďakuje. Svoje špeciálne tabuľky síce nenašiel, no je rád za samotné auto.

Automobilky už zasiahli

Tento problém sa netýka iba vozidiel BMW, ale každého modelu, ktorý disponuje bezkľúčovým otváraním a štartovaním. Základom by teda malo byť, ak sa chcete podobnej situácii vyhnúť, odkladať kľúč od auta čo možno najďalej od okien a samotného vozidla. Na trhu už sú rôzne skrinky, ktoré zabraňujú šíreniu signálu a teda i prípadnému ukradnutiu auta. 

"Kľúče udržiavajte mimo dosahu dverí, aby sa nedali naskenovať a vozidlo sa neodomklo/nenaštartovalo. Neurobil som to, čo umožnilo krádež," upozorňuje majiteľ ukradnutého BMW.

​Niektorí majitelia si vytvorili svoju vlastnú bezsignálovú skrinku - plechovku obalenú alobalom a podobne. Problémom sa však začali zaoberať aj samotné automobilky, ktoré už priniesli aj isté riešenia. Do svojich kľúčov napríklad Seat umiestnil senzor pohybu, ktorý počas toho, ako sa s kľúčom nemanipuluje, dočasne deaktivuje vysielanie signálu.

Pri modeloch Arona, Ibiza, Leon, Ateca a Tarraco je sériovo kľúč od auta vybavený spomínaným pohybovým senzorom a v prípade, že sa s ním dlhšie nehýbe, prestane vysielať signál. Stačí teda, ak kľúč od auta nehybne leží po dobu 15 minút. Môže bezpečne nocovať napríklad na nočnom stolíku, pričom za dverami parkuje vaše vozidlo. Žiadny zosilňovač signálu tu dlhoprstým nepomôže. 

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:01