Archív HN (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Volvo odštartovalo vlnu bezpečnostných opatrení. Znížuje rýchlosť svojich áut

16.04.2020, 11:30
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Komplex opatrení pre zvýšenie bezpečnosti jazdy rozbieha švédsky výrobca najskôr obmedzením maximálnej rýchlosti.

Minulý rok informovala automobilka Volvo verejnosť o svojom ambicióznom pláne. Od roku 2020 nechceli mať v novo predaných autách žiadneho mŕtveho alebo ťažko raneného pasažiera.

K tomu malo dopomôcť práve obmedzenie maximálnej možnej rýchlosti nových modelov švédskej značky Volvo. Švédi nežartovali a znížený limit 180 kilometrov za hodinu už postupne dostávajú do niektorých novopredávaných áut.

Volvo svoj ambiciózny plán najprv prezentovalo len ako ďalekú budúcnosť. Výrobca totiž tvrdí, že po jeho úpravách by nemal v novom aute zomrieť ani jeden pasažier. Samozrejme, po dodržaní všetkých náležitostí, ako je pripútanie sa, alebo správne sedenie a podobne.

Aj tak je to však veľmi odvážne tvrdenie, najmä ak dnes vodičský preukaz dostane skoro hocikto. Chybu totiž nemusí spraviť práve vodič Volva, ale ten idúci oproti nemu. A v tom žiadne obmedzenie maximálnej rýchlosti na 180 kilometrov za hodinu nepomôže, no v rukáve má značka ešte ďalšie opatrenia.

Obmedzenie už prichádza do reality

Avšak realita je podľa automobilky Volvo trochu iná, preto sa s obmedzením na 180 kilometrov za hodinu začneme stretávať už teraz v novo predávaných automobiloch. Najskôr ide o modernizovaný model S90.

Postupne sa toto obmedzenie dostáva aj do áut v zahraničí, vieme o cenníkoch napríklad vo Veľkej Británii, kde už Volvo upravilo technické parametre a zakomponovalo rýchlosť 180 kilometrov za hodinu ako maximálnu možnú rýchlosť. Rýchlejšie teda už nepôjdete.

U nás je ešte všetko po starom

V našich slovenských cenníkoch zatiaľ automobily obmedzenia na nižšiu maximálnu rýchlosť nemajú, tento stav je však len dočasný a obmedzenie príde aj na autá predávané na našom trhu.

Kto teda premýšľa o novom Volve, odporúčame nákup auta skôr, ešte bez obmedzenia rýchlosti na nižšiu hodnotu 180 kilometrov za hodinu. Nehovoríme, že sa prípadné obmedzenie nebude dať softvérovo vypnúť, avšak strácate tým záruku a drvivá väčšina zákazníkov Volva aj tak o nič podobné stáť nebude.

Čo však, ak sa podobný trend zapáči aj iným automobilkám? Nechceme maľovať čerta na stenu, ale 180-kou to môže začínať a skončí to obmedzením rýchlosti podľa aktuálnych dopravných značiek či podľa povrchu cesty. Treba dúfať, že nie.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 01:29