StoryEditor

Bestseller z Trnavy dostal užitočné vylepšenia. Od teraz je krajší i bezpečnejší

14.02.2020, 12:35
Výroba modernizovaného hatchbacku bude prebiehať aj naďalej v trnavskom závode, k dispozícii pritom bude na našom trhu od mája 2020.

Po štvorročnom pôsobení na trhu získava najpopulárnejší Citroen vylepšenia, ktoré z neho spravia atraktívnejší model a zároveň zvýšia jeho bezpečnosť. Od uvedenia aktuálnej generácie v roku 2016 sa zo šikovného hatchbacku, ktorý to však diazjnom hrá na menší crossover, predalo viac ako 750-tisíc kusov a vo svojej celkovej histórii si model vybralo už takmer 4,5 milióna motoristov. 

Koncom decembra 2019 sa nachádzal Citroen C3 medzi piatimi najpredávanejšími modelmi vo svojom segmente na európskom trhu a zároveň to bolo tretie najpredávanejšie vozidlo v domácom Francúzsku.

​Facelift bral inšpiráciu z konceptu Citroën CXperience, čo vidieť pri pohľade najmä na prepracovanej úzkej prednej maske. Šípy ozubenia znaku automobilky a z nich vychádzajúce chrómované pásy zaberajú celú šírku, naťahujú sa až k denným LED svetlometom (v závislosti od verzie) a práve LED technológiou sú už vybavené všetky verzie. Dotyk sviežosti a farebnej hravosti predstavujú aj kruhové vložené prvky okolo predných hmloviek umiestnených v spodnej časti. 

Mierne prepracovaný je aj otvor v prednom nárazníku, zadná časť však zostala takmer úplne zachovaná. Siluetu novinky obohacujú nové disky kolies s rozmerom 16 a 17 palcov (v závislosti od verzie), prípadne vylepšené ochranné prvky AirBumps v štyroch farebných prevedeniach. Hlavným lákadlom je však farebnosť, nakoľko zákazník si môže do veľmi veľkej miery vozidlo personalizovať.

K dispozícii je celkom 97 farebných schém (doteraz len 37), kde sa radí sedem lakov karosérie vrátane nových prevedení Elixir Red a Spring Blue, štyri farby strechy s novým odtieňom Emerland, spomínané štyri vyhotovenia kapsúl Airbump či detaily v okolí svetiel a spätných zrkadiel. Vozidlo je možné doplniť novými polepmi strechy Red, Techwood a Emerland.

Kabína však prešla tiež vylepšeniami a palubná doska môže hostiť drevený obklad po vzore konceptu CXperience, pribudli komfortnejšie sedadlá využívané i v modeli C5 Aircross a rovnako aj lakťová opierka zvyšujúca pohodlie pri jazde.

Sedempalcový displej infotainmentu v sebe ukrýva podporu Android Auto a Apple CarPlay, zobrazuje sa tu však aj parkovacia kamera, spolupracujúca so zadnými a novými prednými parkovacími senzormi. Navigácia TomTom Live Traffic podporuje hlasové ovládanie a prináša dopravné informácie v reálnom čase.

Zaujímavosťou je širokouhlá kamera ConnectedCam osadená v spätnom zrkadle, ktorá podporuje snímanie obrázkov či videí z cesty a umožňuje zdieľať ich následne na sociálnych sieťach. Treba však pri publikácii myslieť na ochranu osobných údajov. Kamera potom slúžia aj ako „čierna skrinka“, pretože je schopná pri prípadnej nehode zaznamenať na pamäťovú kartu 90 sekundový video záznam – 30 sekúnd pred a 60 sekúnd po nehode. 

Ochranu posádky podporí aj celý zástup, celkom až 11 asistenčných a bezpečnostných systémov, ktoré sa do výbavy vozidla po modernizácii dostali. Pod kapotu zostávajú aktuálne motory, ktoré prešli modernizáciou a spĺňajú už prísnejšiu emisnú normu Euro 6. Základom sú trojvalce 1,2 PureTech s výkonom 61 kW alebo 81 kW v prípade prepĺňanej verzie.

Naftové zastúpenie potom tvorí štvorvalec 1,5 Blue HDi s výkonom 74 kW. Podľa dostupných informácií by mala byť novinka k dispozícii od mája tohto roka a svoju výstavnú premiéru si na slovensku odbije počas bratislavského autosalónu.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 18:11