StoryEditor

​Pravda a mýty o elektromobiloch. Sú dokonca staršie než bežné benzínové autá

14.01.2020, 13:42
Autor:
rperpe
To, že majú ľudia z elektromobilov obavy, je spôsobené najmä tým, že tento druh pohonu dostatočne nepoznajú. Má výhody i nevýhody, teraz sa však pozrieme na najčastejšie mýty.

Ak sa na elektromobily pozeráme ako na prepravu budúcnosti, pravdepodobne sa nemýlime. Na trhu majú čisto elektrické, no najmä elektrifikované vozidlá v podobe hybridov, stále väčšie zastúpenie. Automobilky k takýmto krokom (výrobe) tlačia emisné limity v Európe a hrozba platenia vysokých pokút za ich prekročenie.

Elektromobily totiž znižujú flotilové emisie značky a práve vďaka ich prítomnosti v ponuke jednotlivých výrobcov sa môžeme ešte stále tešiť aj z ostrých športových modelov a podobne. Zatiaľ tiež nie je k dispozícii žiadna iná perspektívna alternatíva, ktorá by mohla prísť ako náhrada alebo ďalšia možnosť okrem bežných elektrických áut.

Americkí a zrejme ani žiadni iní vedci zatiaľ nepreskúmali fenomén, podľa ktorého je nástup čohokoľvek nového sprevádzaný mýtami, polopravdami aj úplnými nezmyslami. Zvlášť, ak ide o novinku, ktorá sa týka celej spoločnosti. Bolo to tak pri vynájdení kníhtlače, telefónu, rádia, internetu a je to tak aj s vozidlami na elektrický pohon.

V období ich pozvoľného nástupu sa ľudia rozdelili na dva tábory: na podporovateľov a na odporcov. Kým prví videli samé svetlé stránky veci, druhí boli presvedčení, že sa to vďaka „čertovmu vynálezu“ s ľudstvom skončí zle. Pozrime sa teda bližšie na mýty, polopravdy aj číre nepravdy, ktoré sa aktuálne šíria o autách s pohonom na elektrickú energiu.

1. Je elektromobil výdobytkom modernej doby?

Podľa významového slovníka sú elektromobily všetky dopravné prostriedky poháňané elektrickým motorom, teda aj električky, vlaky či aktuálne veľmi populárne elektro-kolobežky. No aj keby to boli výhradne iba automobily, na cestách by nešlo o žiadnu prevr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 07:11