StoryEditor

Honda predstavila svoje zmodernizované dôležité modely. Teraz sú ešte lepšie

14.01.2020, 10:10
Vylepšenia sú len v podobe niekoľkých detailov, no aj napriek tomu modelom rozhodne prospejú a zatraktívnia ich.

Honda pôsobí na našom trhu už dlhé roky a spolu s ňou je v ponuke tiež už v podstate legendárny model s označením Civic. Ten písal históriu a stal sa na množstve trhoch nepochybne jedným z najdôležitejších, ak nie najdôležitejším modelom automobilky. U nás určite.

Do modelového radu pre rok 2020 teraz japonský výrobca zaradil vylepšené prevedenie modelu Honda Civic s prívlastkom Sport Line, ktorého dizajn je inšpirovaný uznávaným hothatchom Type R. Nový model Sport Line sa bude dodávať v dvoch výbavách – základný model Comfort Sport Line a model najvyššej kategórie Executive Sport Line.

Športový vzhľad, drobné detaily

Výrazný dizajn Civicu je s prevedením Sport Line zvýraznený pridaním predných a zadných bočných prahov, zadného difuzéra a jemného zadného spojlera, vzdávajúceho hold športovému dedičstvu Hondy. Sport Line sa potom vyznačuje taktiež prítomnosťou 17-palcových zliatinových kolies s lesklou čiernou povrchovou úpravou.

Pridanie kompletných LED svetlometov a denných prevádzkových svetiel stavia na čistejšom smerovaní štýlu, ktorým sa bude vyznačovať aj celý modelový rad Civic. Okrem výberu existujúcich farieb pre všetky modely Civic sa Sport Line bude dodávať aj v neprehliadnuteľnej novej modrej perleťovej farbe s názvom Obsidian Blue Pearl.

Podobne ako pri vylepšeniach exteriéru, aj množstvo štýlových modernizácií interiéru nových variantov Sport Line bude presahovať vylepšenia zavedené v modelovom rade Civic pre rok 2020. Novinkou sú najmä červené detaily stehov na sedadlách, volante, manžete radiacej páky a dverových paneloch, pričom vŕtané hliníkové pedále odzrkadľujú známe športové dedičstvo značky po vzore legendy Type R.

Model je štandardne vybavený informačno-zábavným systémom Honda CONNECT, ktorého súčasťou je aj rádio DAB či rozhranie Apple CarPlay a Android Auto. Vo vyšších výbavových stupňoch je do systému integrovaná aj cúvacia kamera, ktorá nepochybne padne vhod pri parkovaní.

Slušná výbava i pohon

Pri vývoji sa kládol dôraz na dosiahnutie čo najpresvedčivejšieho športového výrazu, hodnoty a efektivity. Preto je novinka vybavená vysokoúčinným a zároveň dostatočne výkonným litrovým trojvalcovým motorom Honda s turbodúchadlom. Jednotka VTEC Turbo generuje pôsobivých 126 koní a krútiaci moment 200 Nm, v spojení s nízkymi emisiami CO2 - len 107 gramov na kilometer pri spotrebe 4,8 litra na sto kilometrov v staršom cykle NEDC.

Jednotlivé varianty Sport Line sa budú dodávať buď so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou alebo s automatickou prevodovkou CVT, vybavenou páčkovým radením.

Honda

​Súčasťou radu Sport Line je aj balík aktívnych bezpečnostných technológií, ktoré automobilu pomohli získať najvyššie hodnotenie v testoch NCAP. Bezpečnostné funkcie sú štandardne doplnené systémom aktívnej bezpečnosti Honda SENSING a asistenčnými technológiami.

Súčasťou bezpečnostného systému je brzdový systém na zmierenie následkov zrážky, adaptívny tempomat, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, systém pre udržanie vozidla v jazdnom pruhu a rozpoznávanie dopravných značiek.

Modely najvyšších výbav budú obsahovať aj informácie o mŕtvom uhle vrátane funkcií monitorovania priečnej premávky a sledovania predchádzajúceho vozidla nízkou rýchlosťou. Civic Sport Line bude dostupný na slovenskom trhu od 15. januára 2020 s uvádzacím bonusom a akciovou cenou od 18 890 eur.

Ešte lepšia Honda NSX aj Type R

To však nie je všetko a vylepšení sa dočkal okrem radu Civic aj štýlový športový zástupca NSX či hothatch Type R. Vrchol ponuky športových automobilov Honda tvorí práve trojmotorový hybridný automobil NSX, ktorý sa v roku 2020 predstaví v novom laku „Indy Yellow Pearl II“. Toto farebné dedičstvo sa v minulosti používalo na pôvodných kultových modeloch NSX a legende S2000 v Európe.

Honda

​Systém modelu NSX, ktorý bol navrhnutý tak, aby do segmentu super áut priniesol „novú športovú skúsenosť“ (New Sports eXperience), zároveň súčasná generácia rešpektuje základné vlastnosti pôvodného modelu, no sleduje i úplne nové a revolučné smerovanie vývoja výkonného superšportového vozidla: „Superšport zameraný na človeka“.

Japonci odštartovali nový rok s prvým pohľadom taktiež na aktualizovaný hatchback Civic Type R roku 2020. Zákazníci a nadšenci, ktorí boli na Tokijskom autosalóne, mohli po prvý krát vidieť revidovaný exteriér nového modelu. Spoznať facelift na cestách však nebude jednotuché - zmenená, o niečo väčšia predná maska dopĺňa inak v podstate úplne zachovaný dizajn.

V interiéri zaujme nový alcantarový volant i pozmenená radiaca páka manuálnej prevodovky. Novinkou je potom modré lakovanie karosérie Boost Blue a pribudlo aj niekoľko ďalších "neviditeľných" vylepšení.

Honda

​Nové brzdy by mali byť výkonnejšie a odolnejšie voči vädnutiu pri ostrej jazde. Vylepšené tlmiče, ponúknu vyšší komfort počas bežnej jazdy a upravenými detailmi sa zlepšila i priľnavosť vozidla v zákrutách. Pod kapotou ostáva pôvodný a aj pôvodne naladený dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s výkonom 235 kW (320 koní) a krútiacim momentom 400 Nm.

Prednej náprave pomáha mechanický samosvor a k dispozícii je vodičovi trojica jazdných režimov. Spolu s ich voľbou sa, pre mnohých bohužiaľ, upraví aj prifarbovanie zvuku znejúceho do interiéru pomocou systému Active Sound Control. Na trh sa model dostane v priebehu tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 08:25