StoryEditor

Nohu na spojke majte ľahkú. Ak zničíte tento dôležitý diel, zaplatíte stovky eur

31.12.2019, 06:08
Dvojhmotný zotrvačník sprevádza moderné turbodieselové motory. Ak sa k vozidlu nesprávate s citom môže sa poškodiť a vás bude čakať finančne náročná oprava.

Hlavnou funkciou dvojhmotového zotrvačníka je zabrániť prenosu vibrácií - je to teda vlastne akýsi tlmič. Predtým obvykle jednoduchý zotrvačník dnes čoraz častejšie nahrádza dvojhmotný, ktorý lepšie tlmí rázy a kmity. Je však zložitejší a teda aj náročnejší na prípadné opravy alebo výmenu, píše iDNES.cz.

Zotrvačník sa rovnako ako každý tlmič jazdením opotrebováva. Životnosť je podľa skúseností servisov od 80-tisíc po približne 220-tisíc kilometrov. Necitlivý vodič za volantom ho však vie zničiť vlastne okamžite.

Životnosť možno vhodným zaobchádzaním o niečo predĺžiť. Dôležité je najmä obmedziť rázy - jemne pracovať so spojkou, šetrne radiť, plynule sa rozbiehať. Niektorí dokonca odporúčajú pri státí v prudkom kopci používať parkovaciu brzdu, aby vozidlo nezostávalo opreté o zaradenú rýchlosť. Dôležitejšie je však to, ako rýchlo sa spojka púšťa - ideálne citlivo a pomaly.

Zotrvačníku tiež nesvedčí jazda v naozaj nízkych otáčkach. K podtáčaniu motora dnes mnohokrát nabádajú aj samotné autá odporúčacie, aký rýchlostný stupeň má vodič zaradiť. Sú totiž nastavené tak, aby auto minimalizovalo tvorbu emisii, životnosť je v týchto situáciách bohužiaľ až na druhom mieste.

"Dvojhmoťák" sa používa hlavne pri turbodieselových motoroch áut, kde sa pracuje s vyšším krútiacim momentom, čoraz častejšie ho však nájdeme aj pri benzínových motoroch, predovšetkým preplňovaných.

​Pre preverenie dvojhmotného zotrvačníka stačí automobil naštartovať a studený motor nechať bežať na voľnobežných otáčkach. Ak počujete zospodu pohonnej jednotky klapot, s najväčšou pravdepodobnosťou ide práve o nadmerne opotrebovaný dvojhmotný zotrvačník. Jeho výmenu pritom neradno odkladať. Vôľa sa budú neustále zväčšovať a môže dôjsť k vážnemu poškodeniu i samotného motora.

Dvojhmotný zotrvačník sa má vždy meniť spoločne s kompletnou spojkovou sadou. Teda so spojkovou lamelou, prítlačným tanierom a ložiskom. Spojku je potrebné pri výmene dvojhmotného zotrvačníka rovnako rozobrať, a nestojí to rozhodne málo.

Je tak lepšie vymeniť všetko naraz. Treba počítať nielen so samotnou cenou náhradnej sady, ale aj s časovo náročnou výmenou. Ani u notoricky známych modelov s veľkým výberom dielu z druhovýroby sa nevojdete u garážistu do 500 eur.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
22. apríl 2024 19:00