HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Dobrá správa pre vodičov: Auto prihlásite elektronicky, EČV dáte kuriérovi

02.12.2019, 15:10
Autor:
TASRTASRrperpe
Od decembra je vybavenie prihlásenia vozidla do evidencie opäť o niečo jednoduchšie. Dokonca sa na dopravný inšpektorát nemusíte ani dostaviť.

Od decembra vstupuje do platnosti novela zákona, ktorá nemení len napríklad výšku pokút za používanie telefónu za volantom, ale poteší najmä nových majiteľov automobilov.

Požiadať o prihlásenie nového vozidla do evidencie cez elektronické služby totiž môžu po novom aj samotní vlastníci vozidiel, evidenciu možno dokončiť aj bez osobnej návštevy dopravného inšpektorátu. Samozrejme, musíte byť držiteľom elektronického občianskeho preukazu, tzv. eID karty.

Elektronická evidencia a prehlasovanie vozidiel sa teda rozšírila o možnosť prihlásenia nového vozidla do evidencie aj zo strany jeho vlastníka. Doklady vozidla a tabuľky s evidenčným číslom vozidla (EČV) je možné zasielať na adresu prevádzkovateľa vozidla kuriérom.

V prípade, ak ide o auto, ktoré už predtým malo pridelené doklady a tabuľky, nový majiteľ ich bude musieť odovzdať buď priamo kuriérovi pri preberaní nových dokladov a tabuliek EČV, alebo potom na pobočke.

Okrem toho pribudli tiež opatrenia ako napríklad možnosť požiadania o zmenu adresy, ak pritom nie je potrebná nová tabuľka s EČV, o dočasné vyradenie vozidla z evidencie a trvalé vyradenie z evidencie na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte.

Z doterajších povinností sa potom vypúšťa vykonávanie fyzického porovnávania údajov v dokladoch vozidiel s údajmi priamo na vozidle na dopravných inšpektorátoch. Vodič bude mať prihlásenie vozidla teda podstatne uľahčené a urýchlené.

​Tieto fyzické kontroly - porovnávania dokladov s údajmi na aute, budú však naďalej zabezpečovať pracoviská technických kontrol. Okrem toho kontrolujú identifikátory vozidiel aj pracoviská kontroly originality vozidiel.

Vlastník vozidla už navyše nemusí prekladať dopravnému inšpektorátu tie rozhodnutia okresného úradu, ktoré inšpektorátu už okresný úrad zaslal v elektronickej podobe.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 06:02