Peter Cmorík
StoryEditor

Z môjho prvého auta mi na diaľnici odpadol výfuk, spomína Peter Cmorík

07.08.2019, 13:20
Ďalšia časť nášho letného mini-seriálu "Moje prvé auto" hostí známeho slovenského speváka Petra Cmoríka.

Slovenský spevák Peter Cmorík pochádza z Rožnavy, kde sa 22. marca 1980 narodil. Verejnosť ho pozná najmä ako víťaza televíznej súťaže Slovensko hľadá Superstar II z roku 2006. 

Peter Cmorík absolvoval Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde študoval učiteľský smer. Šesť rokov následne vyučoval hru na klavíri, na ktorý aktívne hral už od svojich piatich rokov, keyboarde a gitare na umeleckej škole vo Veľkom Krtíši. Po televíznej súťaži SHS II vydal svoje CD s názvom Nádherný deň a v roku 2006 sa stal aj Zlatým slávikom.

V roku 2007 bol v muzikáli Traja mušketieri hral postavu d'Artagnana nominovaný na OTO 2007 a umiestnil sa na druhom mieste. V marci 2007 bol nominovaný na cenu Aurela v kategórii najlepší spevák a v máji toho istého roka zvíťazil s piesňou „Mám pocit“ na medzinárodnom hudobnom festivale Carphatia v Poľsku.

Dostal nárok na vydanie CD s nákladom 200-tisíc kusov.  V septembri získal cenu SOZA za najhranejšiu pieseň roka „Dážď“ a v novembri 2007 vydal svoje druhé CD Žijem ako viem. V decembri znova získal titul Slávika a pieseň „Nemusíš sa báť“ sa stala hitom roka 2007.

V roku 2008 vyrazil na turné so skupinou Team po Slovensku a Česku. Tiež vyhráva tretíkrát Zlatého slávika a v roku 2009 sa mení usporiadaní jeho hudobníkov, ktorí začali pôsobiť pod kompaktnou skupinou Peter Cmorík Band. V októbri toho roku skupina Peter Cmorík Band vydala nové CD Jedno si želám s rovnomenným singlom, ktorý sa stal veľkým hitom. 

Peter Cmorík prijal oslovenie do nášho rozhovoru vrámci letného mini-seriálu "Moje prvé auto" a prezradil nám, aké boli jeho motoristické začiatky či to, že niekoľko svojich automobilových snov si už stihol splniť.

Aké boli vaše prvé skúsenosti so šoférovaním a kedy?
Vodičák som robil dosť neskoro, až keď som mal 22 rokov, ale prvýkrát som sedel za volantom samozrejme oveľa skôr. Ako každý malý chlapec som skúsil šoférovať otcove auto, mali sme červenú Škodu 120L, ktorú nám však keď som mal 18 ukradli, možno aj preto som nerobil vodičák, nejaký čas sme potom auto nemali.

Aké bolo vaše úplne prvé auto?
Hneď ako som spravil vodičák som si kúpil Škodu 125L, 5-rýchlostná škodovka, s tapacírom aj na dverách...bol som strašne hrdý na ňu.

Kúpili ste si ho sám?
Áno, už som vtedy začal učiť na Základnej umeleckej škole, takže som si ho kúpil za vlastné.

Ako dlho ste si ho nechali a za aké auto ste ho prípadne neskôr vymenili?
Mal som ho asi dva alebo tri roky. Predal som ho, aby som si mohol kúpiť mixpult, pretože som išiel hrať do zahraničia. Keď som sa vrátil, kúpil som si Ford Sierra s motorom 1,6i.

Prvé auto sa často spája aj s množstvom zážitkov, spomínate si na nejaký?
Zážitkov je množstvo, predsa len, prvé auto, to je niečo osobné, kúsok môjho sveta a teritória, trávil som v ňom najviac času ako sa len dalo. Výlety po okolí s kamošmi, či len také posedávanie v ňom a počúvanie hudby. Vždy som mal v aute dobré audio, no raz som sa vybral aj smer Brno po diaľnici...130 km/h nevídaná rýchlosť, všetko bolo v poriadku až po hranice, keď v tom som začul dva zvláštne zvuky.

Ten jeden bol taký cinkavý zozadu, otočím pohľad do späťáka a tam po diaľnici tancuje kus môjho výfuku a v zápätí dunivý zvuk motora, s ktorým som bez koncovky výfuku absolvoval celý výlet. Úsmevné pre mňa teraz, keď si na to spomínam je, že sme rozmýšľali, či sa pre tú koncovku vrátime, či ju ideme hľadať a niekto nám ju navarí späť. :)

Ako sa z pohľadu vodiča hodnotíte?
Ročne najazdím aj 70-tisíc kilometrov... a to ma naučilo predvídať, pozorovať, byť tolerantný, avšak priznám sa, že keď nestíham z jedného miesta na druhé, tak jazdím "svižne".

Obľubujete rýchlu, alebo radšej opatrnejšiu jazdu?
Čím som starší, tým jazdím viac v pohode. Agresívnu jazdu som vymenil za pohodovú, počúvam audioknihy, dám si vždy časovú rezervu, aby som sa nemusel hnať, alebo aby som to stihol v prípade neočakávaných udalostí. Ale jedným z mojich najlepších zážitkov bolo na slovenskom okruhu Slovakia ring šoférovať Porsche GT3, kde môj prisediace a majiteľ vozidla bol Štofi Rosina, ktorý mi aj radil ako na to... ten adrenalín sa nedá opísať.

Akou najvyššou rýchlosťou ste išli a spomínate si aj na nejakú prvú pokutu?
Najviac asi 270 km/h, ale nie po ceste, na okruhu. Prvá pokuta bola určite ešte so škodovkou, keď sme sa snažili o drobný "tuning" a vymenili sme si obrysové klasické svetlá za modré diódy. Nádherne to svietilo, ale asi na druhý deň ma zastavili policajti a dali mi pokutu, hneď som to na mieste musel aj vymeniť. :)

Aké autá sa vám najviac páčia - máte nejaké vysnívané?
Vždy som sníval o športových autách ako Ford Mustang, Porsche 911, keď som začal hrávať v kapelách, túžil som mať dodávku typu Transporter, alebo taký ten americký VAN s motorom V8.

Čo máte aktuálne v "garáži"?
Dva sny som si vlastne splnil, mám aj dodávku Ford Tourneo Custom s ktorou jazdíme na koncerty, ale je to skvelé auto aj pre náš rodinný život s dvojičkami. Predsa len, dvojkočík nevpracete do hocijakého auta, pred pár rokmi som si kúpil aj vysnívaný Ford Mustang a máme ešte Škodu Octavia 3. generácie na bežný život.

Plánujete kúpu niečoho nového?
Autá okrem Mustangu sa, samozrejme, budú obmieňať a na rade je Octavia. Ale ešte nepadlo rozhodnutie, čo by to mohlo byť, i keď horúcim kandidátom je Audi A4 Allroad.

Čo by ste odkázal dnešným vodičom?​
Nech sa snažia jazdiť plynule, nech sa rešpektujú navzájom a pomáhajú si v premávke. Ľudia často zabúdajú, že jediným dôvodom cestovania je dostať sa bezpečne z bodu A do bodu B.

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 03 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 03:09