Japonská automobilka Toyota zvýšila hodnotu svojej značky o 11 percent, jej hodnota sa pohybuje na úrovni 42,1 miliardy dolárov. Minulý rok predala vyše 10,15 milióna vozidiel a štvrtý rok po sebe si udržala post svetovej jednotky. Ako sa tam pracuje: Úlohou japonských manažérov je vytvárať podmienky na využitie možností a schopností každého jednotlivca a vhodné pracovné prostredie, tzv. podnikovú rodinu. Zároveň sa však v podnikoch vytvárajú hierarchické vzťahy založené na harmónii. Pracovníci v Japonsku sú známi aj tým, že celý svoj pracovný život zotrvajú na jednom pracovnom mieste. Odmeňovaní sú aj na základe toho, ako dlho pracujú vo firme a ako postupujú v kariérnom rebríčku. Tým sa v podnikoch zabraňuje fluktuácií a pracovná sila je stabilná. Japonci taktiež pracujú na zlepšovacích návrhoch, ktoré podávajú najnižší pracovníci až po vrcholový manažment, čím neustále pracujú na zvýšení kvality a produktivity ich práce.TASR/AP
StoryEditor

Japonci v autách z požičovne nejazdia. Namiesto toho v nich spia, obedujú aj pracujú

19.07.2019, 11:19
Autor:
fdvfdvČTKČTK
Podľa britského The Guardian využívajú zákazníci japonské autá na iné veci, než na bežné jazdenie.

Prieskumy v japonských auto požičovniach ukázali, že každý ôsmy zákazník vozidlo nepoužije na to, aby sa dopravil z jedného miesta na druhé, ale aby si zdriemol, dohnal "resty" z práce alebo piloval svoje jazykové schopnosti. O klientoch požičovní, ktorí najazdia podozrivo málo, informoval britský The Guardian.

Táto skutočnosť vyšla najavo po tom, čo spoločnosť Orix Auto zistila, že mnohí z jej 230-tisíc registrovaných zákazníkov si vozidlo síce požičali, ale nejazdili s ním. Ostatné firmy rovnako zaznamenali podivné správanie niektorých užívateľov, čo ich priviedlo k tomu, aby tejto veci prišli na kĺb.

"Požičal som si auto, aby som zjedol hotové jedlo, ktoré som si kúpil, pretože iné miesto, kde by som si mohol dať obed, som nenašiel," vysvetlil istý tridsiatnik v japonskom denníku Asahi Šimbun.

Tento list uvádza, že požičať si automobil je vďaka online rezerváciám veľmi jednoduché a že napríklad u požičovne Times24, ktorá má viac ako 1,2 milióna registrovaných užívateľov, prenájom auta na pol hodiny vyjde na 400 jenov (približne päť eur).

Jej vozidlá možno vyzdvihovať na viac ako 12-tisíc miestach po celom Japonsku, kde sa priemerný mesačný plat pohybuje okolo 313-tisíc jenov (asi 2 500 eur).

"Autá môžu byť využívané ako súkromný priestor," uviedla firma DOCO, ktorá v minulom prieskume zistila, že každý ôsmy jej zákazník si požičiava auto za iným účelom, než aby v ňom jazdil. Ľudia v jej vozidlách spali, volali príbuzným alebo obchodným partnerom, sledovali televíziu, skúšali spievať alebo si zlepšovali hovorený prejav v angličtine.

​Niektoré z autopožičovní svojim zákazníkom pripomínajú, aby v čase, keď s autami nejazdia, vypínali kvôli dôvodov ohľadne životného prostredia motor.

V prieskume, ktorý si nechal vypracovať istý japonský výrobca zdravotníckej techniky, 92,6 percenta opýtaných starších ako 20 rokov uviedlo, že nespí dostatočne dlho. To, že Japonci málo odpočívajú, býva pripisované dlhej pracovnej dobe aj skutočnosti, že veľa času strávia dochádzaním do práce.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 03 - Modified: 2024-04-12 14:56:09 - Feat.: - Title: Na Moste Lanfranconi smerom do tunela Sitina sa vodiči zdržia vyše pol hodiny 04 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 05 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
14. apríl 2024 02:03