StoryEditor

Kia odhalila dlho očakávaný model. Ako prvý dostal jedinečné technológie

26.06.2019, 16:36
Kórejská značka uviedla na svet crossover XCeed, ktorý v sebe ukrýva hneď niekoľko "vychytávok" ako prvý v rámci značky.

Kia XCeed je aktuálne nový mestský crossover (CUV) od kórejskej spoločnosti Kia Motors, ktorý kombinuje praktické vlastnosti kompaktného SUV so športovou karosériou a podmanivým ovládaním hatchbacku.

Emilio Herrera, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe, komentuje: „Kia XCeed je odpoveďou na rastúci dopyt po autách s väčšími emóciami a dynamikou než SUV, a to z hľadiska výzoru aj jazdných vlastností. Títo zákazníci však nechcú prísť o praktické vlastnosti väčšieho auta. Kia XCeed spája silné stránky hatchbacku aj SUV a európskym zákazníkom prináša niečo osviežujúce a odlišné.“

​Mestský crossover Kia XCeed sa bude vyrábať v európskom výrobnom závode značky v Žiline na Slovensku spolu s päťdverovým hatchbackom Ceed, kombi Ceed Sportswagon a päťdverovou verziou shooting brake ProCeed. Najnovší člen rodiny modelov Ceed sa v Európe začne predávať v treťom štvrťroku 2019 so štandardnou zárukou

Prepracovaný od základu

Automobilka sa chváli, že dizajn novinky je úplne nový a jediné časti karosérie, ktoré sú rovnaké s päťdverovým hatchbackom, sú predné dvere. Z profilu je vidno relatívne dlhú kapotu a celkovo športovú siluetu. Zatiaľ čo rázvor kolies zostáva rovnaký ako v prípade ostatných modelov radu Ceed (2 650 milimetrov), predný a zadný previs modelu Kia XCeed sa v porovnaní s päťdverovým hatchbackom predĺžil. XCeed je potom k dispozícii na 16 a 18-palcových zliatinových diskoch kolies. Predná a zadná časť vozidla sa taktiež odlišuje od „tváre“ bežnej rodiny Ceed a odkláňa novinku od svojich súrodencov.

Karoséria je širšia, dlhšia a má vyššiu svetlú výšku než päťdverový hatchback Ceed. Toto CUV prichádza s nápadnejšou mriežkou chladiča a väčším, nižšie umiestneným otvorom nasávania vzduchu. Svetlomety majú nový dizajn s charakteristickými LED svetlami v tvare „kociek ľadu“, ktoré sú hranatejšie. Vzhľad dopĺňajú úzke smerové svetlá, ktoré zasahujú do blatníkov. V zadnej časti sa nachádzajú nové úzke svetlomety a užšie strihaný otvor batožinového priestoru, s vyššou nakladacou hranou.

Vyšší je i posed za volantom a karoséria, čím sa vytvára robustný obraz, ktorý láka kupujúcich k SUV modelom. Plastové oblúky blatníkov, bočné prahy a strieborné strešné lišty dodávajú vozidlu húževnatý vzhľad podobný bežným väčším športovo-úžitkovým autám, pričom tento efekt zvyšuje aj kovový kryt na zadnom nárazníku.

Vo vnútri sa nachádzajú riešenia súrodencov Ceed, natočená stredová konzola smerom k vodičovi a na prístrojovke sa hrdo vyníma „plávajúci“ dotykový displej informačno-zábavného systému. Na načítanie a aktualizáciu živých dát počas jazdy využíva vlastnú kartu eSIM a ponúka živé dopravné informácie, predpoveď počasia, body záujmu a podrobnosti o dostupných parkovacích miestach na ulici aj mimo.

Kia

​Nový 12,3-palcový prístrojový panel Supervision pred vodičom je v modeli XCeed ako voliteľná výbava, pričom nahrádza fyzické ovládače a menšie displeje v ich centre. Unikátnym prvkom však pre model XCeed je nová žltá farebná súprava do interiéru. Čierne čalúnenie kontrastuje so žiarivým žltým prešívaním sedadiel a dverí, žltými stehmi na sedadlách a zmesou lesklých čiernych a metalických žltých dekorov v kabíne.

Objem batožinového priestoru modelu je 426 litrov, čo je o 31 litrov viac ako má Ceed. Po sklopení zadných sedadiel (40:20:40) sa vie zväčšiť na 1 378 litrov. V dostupnej výbave nechýbajú ani najmodernejšie bezpečnostné či asistenčné systémy.

Vylepšený podvozok a množstvo motorov

Jedinečným prvkom modelového radu Ceed sú hydraulické dorazy, ktoré sa štandardne montujú na prednú nápravu všetkých modelov Kia XCeed. Gumový doraz pláva v hydraulickej kvapaline v tlmičoch a zaisťuje tak komfortnú jazdu na zlých povrchoch. Vozidlo vie absorbovať aj väčšie nárazy zavesenia kolies s hladkou a progresívnou odozvou – karoséria sa neodráža, keď sa zavesenie kolies po rýchlej kompresii usadí.

Systém voľby jazdného režimu Drive Mode Select potom umožňuje nastaviť odozvu riadenia, reakcie plynového pedálu a v prípade modelov vybavených dvojspojkovou prevodovkou aj reakcie radenia prevodových stupňov. Na výber sú však len tradične dva režimy „Normal“ a „Sport“.

Kia

​Základ motorizácií tvorí trojvalcový litrový motor T-GDi s výkonom 120 koní a za ním nasleduje štvorvalcový 1,4-litrový motor T-GDi produkujúci 140 koní. Vysokovýkonný 1,6-litrový motor T-GDi z modelu Ceed GT a ProCeed GT je taktiež k dispozícii – ako najvýkonnejší v rade XCeed s výkonom 204 koní. Na výber je aj z dvoch dvoch výkonných jednotiek Smartstream – najčistejšími naftovými motormi, ktoré kedy značka vyrobila. Je to 1,6-litrový motor Smartstream s výkonom 115 koní alebo 136 koní.

Okrem litrového motora T-GDi je možné všetky motory spárovať so šesťstupňovou manuálnou alebo dvojspojkovou sedemstupňovou prevodovkou. Najslabší "liter" je výhradne so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Začiatkom roka 2020 sa pridajú do radu modelov Kia XCeed aj nízkoemisné elektrifikované pohonné jednotky, vrátane 48-voltovej mild hybridnej a plug-in hybridnej verzie.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 01:41