StoryEditor

Video ruskej polície zaplavilo internet. Lada Vesta nezvládla "gangsterský" manéver

19.06.2019, 12:10
Nie každé auto zvládne takzvanú "gangsterskú" otočku o 180 stupňov na suchom asfalte, najmä ak má koncepciu podobnú, ako Lada Vesta.

Značku Lada, ktorá patrí pod ruský AvtoVAZ, zrejme netreba nikomu príliš predstavovať. Tradičný výrobca prežil náročné roky a dodnes ponúka vo svojom portfóliu mnohé typy automobilov, ktoré sa na nič nehrajú. Sú jednoduché koncepciou, spracovaním a tiež správaním, pričom majú skutočne ľudovú cenu.

Jedným z takýchto áut je aj Lada Vesta, pomerne sympatický sedan či kombík, ktorý môžeme občas stretnúť aj na našich slovenských cestách. Ruská polícia je verná domácim výrobcom a tak si Vestu pridala do svojho vozového parku. Na testoch, kde skúšali aj takzvanú "gangsterskú" otočku o 180 stupňov, ju však výsledok určite poriadne prekvapil. 

Ide o to, že automobil vo vyššej rýchlosti cúva a následne sa otočí o 180 stupňov dopredu do smeru jazdy. Ruská polícia však Vestu otočila o "iných" 180 stupňov a výsledkom bol kompletne zničený policajný model.

Príslušníci si zrejme neuvedomili, že Vesta má vyššiu svetlú výšku, vyššie položené ťažisko (podobne ako moderné SUV či crossovery) a mäkké pruženie. Práve to bol jeden z dôvodov, prečo špeciálny manéver dopadol poriadnym trapasom, ktorý zaplavil internet. Svoje zásluhy na tom však má aj samotný vodič.

Samozrejme, treba priznať, že podobné problémy by mali zrejme aj aktuálne veľmi obľúbené mestské autá so zvýšeným podvozkom (crossovery). Na druhú stranu, kto bude niečo podobné skúšať na denné báze v premávke?

​Aj napriek tomu je potrebné zohľadňovať odlišnú stavbu takýchto vozidiel a teda tiež ich obratnosť či celkovú stabilitu. Jednoducho, nie každé auto je na podobné vyčíňanie od výroby pripravené. Kvôli podobným prešľapom majú niektoré moderné modely obmedzenie rýchlosti na spiatočke zhruba na 25 kilometrov za hodinu.

Ak chce ruská polícia podobný manéver vykonávať a dosiahnuť lepšie výsledky, pri ktorých auto zostane v pôvodnom stave, mali by siahnuť po "športovejších" modeloch. Tie majú totiž často podstatne nižšie ťažisko, tvrdšie pruženie a nižšiu celkovú svetlú výšku. Na ruské cesty je však práve Lada Vesta ideálnym vozidlom, ktoré zvláda všetky typy ich (ne)ciest. Vlastne, podobne ako na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 00:04