StoryEditor

Takto vyzerá špičková Škoda Mountiaq s chladničkou v interiéri. Má to však háčik

04.06.2019, 13:16
Mnohí by si tento atraktívny český pick-up vedeli predstaviť jazdiť po cestách, no to sa určite nestane.

V poradí už šiesty študentský projekt, o ktorom sme vás nedávno informovali, je už vo finále a automobilka na svojom webe zverejnila aj jeho konečnú podobu. Na vývoji a výrobe štúdie Škoda Mountiaq sa podieľalo celkom 35 žiakov firemného učilištia zo siedmich rôznych študijných odborov, ktorí spolupracovali s učiteľmi a odborníkmi priamo zo Škoda Auto.

Vyše 2000 hodín práce

Meno modelu má evokovať chuť na dobrodružstvo, offroadový charakter a podčiarkuje tiež spojenie vozidla pre moderný životný štýl s každodennou vysokou úžitkovou hodnotou pickupu.

Prednú časť zdobí nielen mohutný bezpečnostný nárazník s navijakom, ale aj LED svetlomety či prídavné svetlá osadené v nárazníku. Maska chladiča získala oranžové doplnky vo výplni a pribudlo zdvihnuté nasávanie vzduchu či strešná LED rampa.

"Vlastnoručná stavba vozidla Škoda Mountiaq bola jedinečnou príležitosťou pre nás všetkých. Mohli sme uplatniť svoje teoretické vedomosti v praxi," hovorí Petr Zemanec, jeden zo žiakov zúčastňujúcich sa tohto ročníka projektu.

"Ťažili sme tiež z nových kontaktov, ktoré sa nám podarilo nadviazať naprieč všetkými profesijnými skupinami. Na viac ako 2000 hodín, ktoré výroba tohto jedinečného pick-upu zabrala, nikdy nezabudneme," dopĺňa.

Potom, čo bol definitívne stanovený dizajn, začala v januári praktická realizácia. Karosárske a lakovnícke práce prebiehali súčasne, aby bolo možné vozidlo dokončiť do mája. Žiaci začali zosilnením karosérie, následne odstránili z modelu Kodiaq (z ktorého novinka vychádza) strechu a vyrobili zadnú stenu pre kabínu vodiča i nová zadné a bočné okná.

Za kabínou nastali najväčšie zmeny - je tu ložná plocha, pod ktorou sa nachádzajú praktické dodatočné skryté odkladacie priestory. Žiaci zároveň skrátili a rozšírili dvere a prispôsobili ich teraz celkovo línii vozidla. Zaujímavým doplnkom sú zabudované stúpadlá na prahoch dverí a jednou z najväčších výziev projektu bola pre žiakov integrácia plne funkčného zadného výklopného veka.

Škoda

​Kreativita žiakov sa potom prejavila aj na osvetlení ložnej plochy, masky chladiča, loga na kapote či motorového priestoru. Predné dvere premietajú na vozovku logo značky ŠKODA.

Lepšie vlastnosti v teréne

Škoda Mountiaq je okrem iného prvé vozidlo vychádzajúce z modelu Kodiaq. Rozmerovo je 4 999 milimetrov dlhé, 2 005 milimetrov široké a 1 710 milimetrov vysoké. Rázvor potom dosahuje hodnotu 2788 milimetrov a hmotnosť tohto štýlového pick-upu je 2 450 kilogramov.

Žiaci však zabezpečili novinke lepšie jazdné vlastnosti mimo spevnených ciest zvýšenou svetlú výšku (zhruba o 10 centimetrov - celkom 29 centimetrov) v porovnaní s Kodiaqom Scout, ktorý sa vyznačuje ako "offroadová" verzia modelu.

Dosiahli to aj prostredníctvom 17-palcových kolies Rockstar II obutých do špeciálnych pneumatík s vysokým terénnym vzorom. Pod kapotou sa potom nachádza nezmenený, obľúbený benzínový motor 2,0 TSI s maximálnym výkonom 140 kW (190 koní). Kombinovaný je so sedemstupňovým DSG automatom. Navijak a špeciálne pre neho vyvinutý držiak znesie enormné zaťaženie pri nasadení v ťažkom teréne.

Rovnako ako pri predchádzajúcich žiackych autách dokazujú účastníci aj tento rok pomocou malých detailov pestrosť svojich nápadov. K nim sa radí napríklad svietiace logo ŠKODA na strope, integrovaná chladnička, ozdobné prvky z 3D tlačiarne na kolesách alebo dve vysielačky, ktoré sú súčasťou výbavy a pri skupinovej jazde v teréne sa určite zídu. Veľkou zaujímavosťou tohtoročného modelu je unikátne logo vyšité do operadiel predných sedadiel. V kabíne potom nájdeme aj oranžové prešívanie zladené s lakom exteriéru.

Nechýbajú tradičné Simply Clever vychytávky a infotainment systém Columbus doplnený o špeciálny audiosystém: k reproduktorom s výkonom 320 Wattov dodali zosilňovač a subwoofer s výkonom 2000 Wattov.

Ako to už býva pri projektoch študentov Škody, hoci je auto skutočne atraktívne a mnohí by jeho prítomnosť na trhu ocenili, do sériovej výroby sa určite nedostane. Značke by jeho výroba zmysel príliš nedávala. Poslúži preto výhradne ako prezentácia skvelých schopností žiakov učilištia Škoda.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 22:00