Priemerný rok výroby 2014 a predajná cena bola 9 064 eur.netcarshow (ilustračná snímka)
StoryEditor

Poliaci omylom zrušili tresty za stáčanie kilometrov​. Predajcovia mohli ísť aj do väzenia

24.05.2019, 12:10
Autor:
rperpe
Problémy so stočenými odometrami mohli byť v Poľsku tvrdo sankciované a "vyriešené". Úprava legislatívy sa však na poslednú chvíľu zrušila.

V Poľsku nastala kuriózna a chaotická situácia v legislatíve zavádzajúcej tresty za stáčanie odometrov. Tá sa mohla vyšplhať až na väzenie v dĺžke päť rokov. Úprava, na ktorú sa tešili všetci poctiví predajcovia jazdeniek na poľskom trhu, však bola ešte na poslednú chvíľu omylom zrušená.

Stalo sa tak pri hlasovaní o vyšších trestoch za sexuálne zneužívanie detí, čo je dôsledkom pedofilnej aféry katolíckej cirkvi, ktorá otriasla poľskou politickou scénou ešte pred európskymi voľbami. Chaos v očíslovaní jednotlivých ustanovení trestného zákonníka spôsobil nechcené zrušenie trestania stáčania odometrov automobilov.

​Nový zákon o trestnosti stáčania odometrov pritom poľský prezident podpísal len pred dvoma týždňami a platiť mal už od 25. mája. „Pevne veríme, že sa jedná len o omyl, zavinený príliš rýchlym prejedávaním inej právnej úpravy. Inak by to bol nepríjemný krok späť. Vďaka novej legislatíve, ktorá trestala stáčanie odometrov v Poľsku až piatimi rokmi väzenia, boli postihy u našich susedov najtvrdšie v rámci krajín V4. Verím, že poľskí zákonodarcovia zvládnu túto chybu rýchlo opraviť, inak by to bolo veľké sklamanie,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO.

Spolu s českým poslancom Európskeho parlamentu Tomášom Zdechovským sa Topolová v októbri 2017 zúčastnila konferencie na túto tému vo Varšave, kde sa s prítomnými poľskými zákonodarcami zhodli na nutnosti jej riešenia.

Päťročný trest odňatia slobody je podľa nich za tento trestný čin, ktorý každoročne v Európe stojí spotrebiteľov miliardy eur, primeraný. „Je škoda, že podobne prísny zákon ako v Poľsku nemáme aj na Slovensku, kde za tento trestný čin hrozí iba pokuta od 3 000 do 100-tisíc eur,“ pokračuje Karolína Topolová.

Stáčanie odometrov je v Poľsku podobným problémom ako aj u nás na Slovensku a v susednej Českej republike. Topolová odhaduje, že v Poľsku je odometer stočený až u 80 percent dovozových áut, ktorých sa na tomto trhu ročne objaví viac ako milión. Počet zmanipulovaných vozidiel je teda v Poľsku obrovský a od nového zákona si všetci predajcovia sľubovali zásadnú zmenu, hlavne v prevencii.

​V susednom Poľsku je totiž celkom bežné, že firmy ponúkajú stáčanie nielen na internete, ale dokonca aj na billboardoch pri hraniciach s Nemeckom, odkiaľ sa autá často dovážajú.

„To by podľa nového zákona nemalo byť možné a už sa objavili aj rôzne iniciatívy predajcov, ktorí chcú nový zákon využiť na likvidáciu podvodných praktík,“ dodala na záver Topolová. K úplnému vyriešeniu problémov so stáčaním bude podľa nej nutné zaviesť zdieľanie dát v rámci všetkých krajín.

Pokiaľ je do Poľska alebo na Slovensko možné doviesť stočený automobil a miestne STK to nedokážu odhaliť, budú podvodné praktiky pravdepodobne aj naďalej pokračovať.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 16:53