StoryEditor

Slovenskí hasiči majú v garážach poriadny klenot. Šesťkolesové beštie od Toyoty

22.05.2019, 12:03
Do terénu budú hasiči na Slovensku nasadzovať aj tri nové kusy techniky v podobe špeciálnych áut Toyota Land Cruiser 6x6.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru získali do svojich rúk ešte začiatkom mája 2019 špičkové novinky. V rámci medzinárodnej konferencie s názvom FIRECO 2019 sa totiž za prítomnosti ministerky vnútra Slovenskej republiky Denisy Sakovej a taktiež prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého uskutočnilo slávnostné odovzdávanie troch nových špeciálnych záchranárskych vozidiel.

Ide o trojicu špeciálne upravených známych SUV / Offroad vozidiel značky Toyota Land Cruiser s vysokou terénnou priechodnosťou a brodivosťou. Získali však vylepšený pohon - osadené sú totiž na podvozku NSV 6x6 s pripájateľnou prednou nápravu.

​Vozidlá budú patriť k modulu Pozemné hasenie lesných požiarov s využitím vozidiel a budú dislokované na hasičských staniciach v Poprade, Banskej Bystrici a tiež v Bratislave.

"Tieto vozidlá sú vďaka vysokej prejazdnosti a priechodnosti určené na dopravu hasičskej jednotky a hasiacej látky do nedostupného terénu. Sú vybavené nádržou s objemom dvetisíc litrov vody, požiarnym čerpadlom na vodu, lanovým navijakom a pracovným osvetlením," informuje na facebookovej stránke Prezídium Hasičského a záchranného zboru.

Vozidlo je poháňané dieselovým osemvalcovým agregátom s maximálnym výkonom na úrovni 167 kW a jeho krútiaci moment dosahuje 459 Nm. Motor je spojený s mechanickou paťstupňovou prevodovkou s redukciou. Maximálna rýchlosť takéhoto kolosu je stanovená na 120 kilometrov za hodinu.

Nie je sa čomu čudovať, Toyota je totiž dlhá až 6 555 milimetrov, vysoká 2 360 milimetrov a na šírku dosahuje 1 915 milimetrov. Celková hmotnosť automobilu je potom na úrovni 6 300 kilogramov. Nadstavba v zadnej časti je k podvozku pripevnená štvoricou guľových rýchlo-upínacích pätiek, pričom je možné ju "jednoducho" odstrániť pomocou štyroch úchytov v rohoch nádrže.

​Na konci vozidla sa nachádza odnímateľný rebrík, slúžiaci pre výstup na samotnú strechu auta. Vrámci nadstavby nechýba ani čerpadlo QP -T205SLT s motorom Honda GX 270. Samozrejmosťou je i zosilnený predný nárazník s navijakom, prídavný LED pás, obe nápravy disponujú uzávierkami diferenciálov a každé koleso má pri sebe hadicu na dofukovanie.

Samotný projekt Ministerstva vnútra Slovenskej republiky GFFF-V - Pozemné hasenie lesných požiarov s využitím vozidiel (Ground forest fire fighting using vehicles), v rámci ktorého boli aj nové vozidlá získané, sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program kvalita životného prostredia.

Cieľom projektu má byť zvýšenie efektívnosti manažmentu mimoriadnych udalostí ovplyvnených zmenou klímy a vybudovanie technickej a inštitucionálnej podpory špecializovaného záchranného modulu.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 17:03