StoryEditor

Mercedes zmodernizoval obľúbené SUV. Samo dokáže vytvoriť dôležitú uličku pre záchranku

20.03.2019, 15:35
Len decentne upravený vzhľad exteriéru dopĺňa nové zastúpenie motorov, infotainment systém MBUX či pokročilé asistenčné systémy.

Ešte koncom februára predstavila nemecká automobilka Mercedes-Benz modernizovaný model svojho populárneho športovo-úžitkového vozidla GLC. Získalo novší multimediálny systém a tiež zmenenú ponuku motorov.

Teraz prichádza na rad aj štýlová verzia modelu s označením GLC Kupé, ktorá prešla taktiež miernou modernizáciou.

Svieži dizajn a moderná kabína

Netreba očakávať žiadne zásadné premeny, skôr len menšie detailové úpravy. Faceliftové prevedenie známeho "GLCčka" teraz zaujme prednou časťou, kde boli ponovom osadené hranatejšie svetlomety (podobné novej genererácii modelu GLE) s LED svetelnou technikou dostupnou už v základe.

Prepracovaný však bol i predný nárazník či mohutná maska chladiča s trojcípou hviezdou. Zadná časť získala nový nárazník s výraznejšie tvarovaným difúzorom či koncovkami výfukov. Koncové LED svetlá majú následne odlišnú vnútornú grafiku, než "starší" model Mercedes-Benz GLC Kupé.

Niekoľko noviniek sa potom nájde aj v interiéri. Tu je dôležitou novinkou najmä multimediálny systém MBUX, ktorý nahrádza doterajší systém Command. Ten podporuje, podobne ako v revolučnej triede A či CLA, ovládanie cez volant, ovládačom na stredovej konzole, gestami či pomocou hlasových príkazov.

Infotainment bol okrem toho obohatený o väčší 10,25-palcový displej v strede palubnej dosky, pričom 12,3 palcový displej nájdeme aj priamo pred vodičom.

Digitálny prístrojový štít teraz získal možnosť zobrazovať aj ďalšie informácie a na nový multifunkčný volant boli osadené dotykové plôšky, dnes už známe z ostatných nových modelov značky. Nechýba ani nový materiál čalúnenia sedadiel.

Nové systémy a motory

Po vzore prevedenia s klasickou karosériou, aj GLC Kupé prevzalo prepracovanú ponuku agregátov. Benzínové zastúpenie tvoria dvojlitrové štvorvalce s pohonom všetkých kolies a označením GLC 200 4Matic (výkon 145 kW) a GLC 300 4Matic (výkon 190 kW). Oba využívajú mild-hybridný systém s 48 V elektrickou sieťou, ktorý je schopný výraznejšie znižovať spotrebu a zvyšovať výkon o 10 kW.

Mercedes-Benz

​Mercedes-Benz však nezanevrel ani na naftové motory. K dispozícii sú dvojlitrové štvorvalcové verzie s pohonom všetkých kolies GLC 200d 4Matic (výkon 120 kW), GLC 220d 4Matic (výkon 143 kW) a GLC 300d 4Matic (výkon 180 kW). Zaujímavosťou je, že vďaka využívaniu katalyzátorov, filtra pevných častíc sDPF a vstrekovaniu močoviny AdBlue, spĺňa modernizovaný Mercedes-Benz GLC Kupé dokonca emisnú normu Euro 6d, platnú až od budúceho roka.

Nemenej zaujímavé sú i mnohé asistenčné a bezpečnostné systémy, ktoré vo výbave modelu môžeme nájsť. Novinkou však je, že auto je schopné automaticky prejsť na krajnicu (kraj vozovky) a vytvárať tak zákonom stanovenú uličku záchrany pre prejazd záchranných vozidiel.

Rovnako dokáže modernizovaný model pomáhať pri cúvaní s prívesom, pričom využíva snímače osadené v ťažnom zariadení a magnetický krúžok merajúci uhol vozidla a prívesu. Modernizovaný Mercedes-Benz GLC Kupé by mal prísť na trh ešte tento rok.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 05:55